Τσίπρας: Δε δεχόμαστε το “κάντε τα μαθήματά σας και βλέπουμε”

Ο λαός μας ξέρει να δίνει τις μάχες και να υπομένει, αρκεί να έχει καθαρό τον ορίζοντα, το μήνυμα του πρωθυπουργού

“Περάσαμε από συμπληγάδες, χτυπηθήκαμε, αλλά σταθήκαμε όρθιοι, και όχι μόνο αυτό, αλλά βγήκαμε πιο ετοιμοπόλεμοι και δυνατοί”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του με την οποία άνοιξαν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την Αριστερά που δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό καθήκον, να σηκώσει στους ώμους της την ευθύνη για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια, και τόνισε πως “αυτόν τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να μη τον παρατήσουμε. Αυτόν τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να τον κερδίσουμε. Είναι ιστορική υποχρέωση. Και θα τον κερδίσουμε”.

Άλλωστε, σημείωσε, ο λαός μας ξέρει να δίνει τις μάχες και να υπομένει, αρκεί να έχει καθαρό τον ορίζοντα, όμως “και ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι ξέρει να δίνει τις μάχες και να τις κερδίζει κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, με την αισιοδοξία της βούλησης, όπως θα έλεγε ο Γκράμσι”.

Υπογράμμισε ακόμα πως η σωτηρία των κοινωνικά αδύναμων από μια πρωτόγνωρης έντασης λεηλασία και καταστροφή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε σχέδιο με ορίζοντα τον κοινωνικό μετασχηματισμό, που όπως είπε παραμένει ο στρατηγικός ορίζοντας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιέσεις και το Grexit

Αναφερόμενος στην κατάσταση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η χρηματοπιστωτική ασφυξία λειτούργησε ως ένας διαρκής εκβιασμός για να αναγκάσει την κυβέρνηση να υποταχτεί στις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και στις επιταγές της πιο σκληρής και ανελέητης λιτότητας, σχολιάζοντας πως “βρήκαμε απέναντί μας τότε όχι μόνο τους θεσμούς και την άτεγκτη στάση της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρου του παλιού πολιτικού συστήματος στη χώρα μας. Τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το σύνολο σχεδόν των συστημικών μέσων ενημέρωσης”.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τόνισε πως δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο, αναγνωρίζοντας πως η σχετική κριτική έχει βάση και υπενθυμίζοντας πως και ο Συνασπισμός είχε ασκήσει κριτική στην απόφαση εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά ξεκαθαρίζοντας πως “η έξοδος, όμως, ιδιαίτερα μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας του ενός τετάρτου του εθνικού μας πλούτου με στόχο τη παραμονή στο ευρώ, θα σήμαινε επιπρόσθετη ισόποση λεηλασία και μάλιστα ακαριαία. Και ταυτόχρονα θα σήμαινε και την απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών στρωμάτων στις τράπεζες, που δεν τις είχαν βγάλει στο εξωτερικό”.

Η αξιολόγηση και το χρέος

Αναφερόμενος στην πορεία του ελληνικού προγράμματος, τόνισε πως η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε ουσιαστικά το περασμένο Μάιο και τυπικά στο Eurogroup της Δευτέρας και διεμήνυσε πως "η συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής. Και όπως εμείς τη τηρούμε αψηφώντας το κόστος, έτσι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας. Pacta sunt servanda, όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες".

Πρόσθεσε μάλιστα πως η αόριστη προτροπή "κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε..." δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. "Εμείς τη συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει 'θα δούμε'", σημείωσε.

Όπως σημείωσε, με την εκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι κρίσιμο το επόμενο διάστημα στο πεδίο της στήριξης της εργασίας και της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ διεμήνυσε πως και σε αυτήν τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση προσέρχεται με το ισχυρότερο και μη διαπραγματεύσιμο όπλο, που είναι το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Οι συμμαχίες

Όσον αφορά στις συμμαχίες που μπορεί να σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλες δυνάμεις, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει, με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς, να επιδιώξει προσεγγίσεις και συγκλίσεις και με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους, “έχοντας πάντα κατά νου τα όρια αυτών των συγκλίσεων αλλά και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα”.

Οι τηλεοπτικές άδειες

Ειδική αναφορά επεφύλασσε ο πρωθυπουργός στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, υπογραμμίζοντας πως “ο διαγωνισμός για τις άδειες μετά από 27 χρόνια εσκεμμένης ασυδοσίας, είναι πια μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αποτελεί μια μεγάλη τομή για το πολιτικό μας σύστημα. Γιατί για πρώτη φορά θέτει τις προϋποθέσεις να χτυπηθεί το φαινόμενο της διαπλοκής που βασάνισε το τόπο για πολλά χρόνια και αποτελεί και μια από τις αιτίες της κρίσης και της χρεοκοπίας. Θέτει όμως τις προϋποθέσεις”.

Πρόσθεσε πως “η μάχη με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο και ενδεχομένως και τους επίδοξους νέους μιντιάρχες, δε θα είναι απλή και εύκολη υπόθεση. Θα είναι διαρκής και καθημερινή προσπάθεια αγώνα”.

Μηνύματα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα χρειάζεται ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, μια Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί στη βάση των πραγματικών αναγκών του κόμματος και μιας πολιτικής Γραμματείας που θα είναι το μοναδικό πολιτικό κέντρο και θα λειτουργεί με αίσθηση ευθύνης και με πολιτική αλληλεγγύη.

“Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του Κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να έχει υπουργική θέση”, τόνισε και σημείωσε με νόημα: “Άλλωστε οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας. Ας το έχουμε καλά αυτό στο μυαλό μας”.

Πρότεινε επιπλέον να εκλεγεί και επιτροπή Δεοντολογίας που θα έχει την εξουσιοδότηση να είναι, όπου χρειάζεται, πολύ αυστηρή απέναντι σε μεμονωμένες περιπτώσεις. “Γιατί δε θα πρέπει να αφήνουμε ούτε χαραμάδα για τη προπαγάνδα του παλιού πολιτικού συστήματος που αφού δε μπορεί να υπερασπιστεί εαυτόν, προσπαθεί να διασπείρει την εντύπωση ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ τους μοιάζει. Όχι, δεν είμαστε ίδιοι και δε θα γίνουμε ποτέ”, ξεκαθάρισε.

Και κατέληξε λέγοντας: “Δε λυγίσαμε και δε θα λυγίσουμε απέναντι στις δυνάμεις του παγκόσμιου καπιταλισμού.¨Δε θα λυγίσουμε και τώρα απέναντι στο παλιό σύστημα και στη διαπλοκή του. Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά. Δεν έχουν δόντια πια για να δαγκώσουν. Θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε. Γιατί η δύναμή μας είναι τεράστια. Είναι η ίδια η δύναμη του ίδιου του ελληνικού λαού. Έτσι θα τα καταφέρουμε”.