WikiLeaks: Ο Μπιλ Κλίντον μεσολάβησε σε Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα

Με παρέμβαση του Λευκού Οίκου, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επιστρατεύτηκε για να πείσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, σύμφωνα με έγγραφα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη του WikiLeaks περί επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον μετά το δημοψήφισμα του 2015, με παρέμβαση του Λευκού Οίκου, προκειμένου να πειστεί ο πρωθυπουργός να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Όπως προκύπτει από έγγραφα που έφεραν στο φως της δημοσιότητας τα WikiLeaks, λίγες ημέρες μετά από το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Ποντέστα, επικοινώνησε με το γραφείο του Μπιλ Κλίντον, ζητώντας του να μεσολαβήσει προς την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να απαντά θετικά και να ζητά επιπλέον διευκρινίσεις, και κυρίως αν θα χρειαστεί να πιέσει και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ειδικότερα, σε e-mail του προς το γραφείο του Μπιλ Κλίντον, με ημερομηνία 10 Ιουλίου 2015, ο Τζον Ποντέστα ανέφερε: “Είμαι σε τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος με ρώτησε αν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετά καλή σχέση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα ώστε να του τηλεφωνήσει και να τον συμβουλεύσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε αν αυτό είναι εφικτό; Αν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού κατέβω από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό τους και τι θέλουν να πετύχουν. Ευχαριστώ”.

Η απάντηση από το γραφείο του πρώην προέδρου ήταν: “Λέει ναι, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερες πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η βασική του ερώτηση είναι: Θα πιέσουμε και την Μέρκελ; Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;”.

Τι απαντά το Μαξίμου

Ερωτηθείσα από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κυβερνητική πηγή  δήλωσε σχετικά: “Επικοινωνία Τσίπρα-Κλίντον υπήρξε πριν το δημοψήφισμα. Μετά το δημοψήφισμα έγινε μόνο με τον Πρόεδρο Ομπάμα”.