Ευάλωτες ομάδες και ρευστότητα οι στόχοι Σαμαρά

"Νοικοκυρευόμαστε για να δώσουμε ότι περισσεύει σε όσους έχουν ανάγκη" είναι το σλόγκαν της κυβέρνησης που επιχειρεί να δείξει κοινωνικό πρόσωπο εν μέσω της σκληρής πολιτικής  λιτότητας  που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει. 

Ο κ. Σαμαράς έχει δώσει ήδη εντολή να διευρυνθεί  το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ με νέους  δικαιούχους και ταυτόχρονα  να ωφελούνται της έκπτωσης  για το σύνολο της κατανάλωσης. Από τις περικοπές που έχουν γίνει και τα θετικά αποτελέσματα στον προυπολογισμό μπορούν να δοθούν το επίδομα θέρμανσης και να εξοφληθούν υποχρεώσεις σε Δήμους ενώ έως το τέλος του χρόνου θα πέσουν στην αγορά χρήματα για εφάπαξ, για επιστροφές ΦΠΑ και εξόφληση υποχρεώσεων σε φαρμακοποιούς και  παρόχους υγείας. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εμφανιστεί ως αξιόπιστη στις δεσμεύσεις της ότι με τη δόση θα ρίξει χρήμα στην αγορά ενώ επόμενος στόχος είναι  πιέσει τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια με τη γραμμή χρηματοδότησης που ανοίγει από την ΕΚΤ και πάλι καθώς δέχεται πλέον ως εγγύηση ελληνικά ομόλογα ενώ δανείζει με 1%.

Αισιοδοξία, αξιοπιστία και πολλή δουλειά είναι το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει ο κ. Σαμαράς  στους υπουργούς του. "Αν το κλίμα αυτό περάσει και στην κοινωνία και όλοι αντιληφθούν ότι υπάρχει ελπίδα ότι θα  αρχίσει  να κινείται η οικονομία τότε μπορεί να δούμε θαύματα", λέει κορυφαίος υπουργός. Εξάλλου πολλές φορές ο κ Σαμαράς επιμένει να λέει ότι η οικονομία επηρεάζεται κατά 50% από την ψυχολογία. 

Φαίνεται πάντως από ποιοτικές έρευνες που έχει στα χέρια το Μαξίμου ότι τα στελέχη επιχειρήσεων θεωρούν ότι ήδη έχει βελτιωθεί  περισσότερο το κλίμα και τούτο μπορεί να φέρει επενδύσεις και κυρίως να ανασχέσει την αυξητική τάση της ανεργίας.

Σε κάθε περίπτωση στο Μαξίμου θεωρούν ότι μπορούν να βελτιώσουν το κλίμα στην αγορά και επιδιώκουν να έλθουν σύντομα και επενδύσεις σε συνδυασμό με 2-3 μεγάλες αποκρατικοποιήσεις  για να αλλάξει η εικόνα της οικονομάις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.