Ολάντ: Ο Τσίπρας ξεμπλόκαρε την κατάσταση τον Ιούλιο του 2015

Η ανησυχία του Γάλλου προέδρου για τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και η ανακούφιση για το ρόλο του "φίλου Τσίπρα"

Δύο κεφάλαια με... ελληνικό ενδιαφέρον περιλαμβάνει το βιβλίο “Ιδιωτικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο” των Antonin André και Karim Rissouli, στο οποίο αποκαλύπτουν (όπως άλλωστε φαίνεται και από τον τίτλο του βιβλίου) ιδιωτικές συζητήσεις που είχαν με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σε διαφορετικές χρονικές στιγμές από τις 17 Φεβρουαρίου 2012 έως τις 24 Μαΐου 2016.

Το κεφάλαιο 20, με τίτλο: “Ο φίλος Τσίπρας”, είναι αφιερωμένο στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου του 2015, στις Βρυξέλλες. Αντίστοιχα, στο κεφάλαιο 21, με τίτλο: “Βοήθησέ με να σε βοηθήσω”, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει:

“Γύρω στις 6 το πρωί, οι συζητήσεις ήταν εντελώς μπλοκαρισμένες. Εκεί πίστεψα ότι θα τελειώσει άσχημα, διότι ο Τσίπρας ήταν στα όριά του και έλεγε ότι δεν μπορούσε να πάει παραπέρα. Αυτό επιλύθηκε χάρη σε μια συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Τουσκ, τη Μέρκελ, και τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας αποχωρεί για να διαπραγματευτεί με την ομάδα του και επιστρέφει με μια πρόταση για το Ταμείο που επιτρέπει επιτέλους τη συμφωνία. Είναι εκείνος που ξεμπλοκάρει την κατάσταση. Με τη στήριξή μας, αλλά αυτός το έκανε”.