Ευνοϊκή μισθολογική εξίσωση στους υπαλλήλους της Βουλής

Με τους μισθούς των εργαζομένων στο υπουργείο οικονομικών προτίθεται να εξομοιώσει τις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής η κυβέρνηση. Πρόκειται για μία ευνοϊκή αν μη τι άλλο εξίσωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι παρά τις μειώσεις αποδοχών που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι της οδού Νίκης στην ουσία έχουν εξαιρεθεί από το ενιαίο μισθολόγιο και εξακολουθούν να απολαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές σε σχέση με τους συναδέλφους τους στο δημόσιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Παναγιώτη Μπαλτάκο, αμέσως μετά τις γιορτές η κυβέρνηση θα εντάξει στο φορολογικό νομοσχέδιο τροπολογία με το ακόλουθο περιεχόμενο: "Από 01.01.2013 οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές και επιδόματα των υπαλλήλων της Βουλής εξομοιώνονται με τις πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές και επιδόματα των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών. Ο αριθμός των ωρών υπερωριακής απασχόλησης κατά τις απογευματινές και νυκτερινές ώρες, καθώς και της απασχόλησης κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες καθορίζεται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής και η πραγματοποίησή τους βεβαιώνεται από τους αρμόδιους Προϊσταμένους, δεν μπορεί, δε, να υπερβαίνει τις 52 ώρες μηνιαίως".

Η τροπολογία ωστόσο που δεσμεύθηκε η κυβέρνηση να εντάξει αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου σοβαρές αντιδράσεις, καθώς για μία ακόμη φορά η πλευρά των εργαζομένων θα επικαλεστεί το Αυτοδιοίκητο της Βουλής, το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε μεταβολή στο μισθολογικό καθεστώς των υπαλλήλων της Βουλής μπορεί να συντελεστεί μόνο κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου της και ότι οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια για νομοθετική παρέμβαση με τροπολογίες αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί όταν την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου για το τρίτο μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είχε επιχειρήσει να περάσει τροπολογία της τελευταίας στιγμής για τον εξορθολογισμό των αποδοχών τω ν υπαλλήλων της Βουλής, την οποία στη συνέχεια αναγκάστηκε να αποσύρει, μετά το "αντάρτικο" που κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη συνεδρίαση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης για τους υπαλλήλους της Βουλής εφαρμόζεται η δέσμευση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά  να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.