Γεννηματά: Τώρα ο Ερντογάν πρέπει να δώσει δείγματα γραφής

Πώς σχολιάζουν ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά τις εξελίξεις στην Τουρκία

«Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της τήρησης της συνταγματικής τάξης και καταδικάζει κάθε πραξικοπηματική ενεργεία που αποσκοπεί στην ανατροπή των δημοκρατικών θεσμών και ελευθεριών», αναφέρει σε δήλωση της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

«Πιστεύουμε ότι η τουρκική ηγεσία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, οφείλει να δώσει χειροπιαστά δείγματα γραφής για την πίστη της στους δημοκρατικούς θεσμούς, την ομαλότητα, τον πλουραλισμό και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και τις ελευθερίες των πολιτών της. Πιστεύουμε ταυτόχρονα, ότι ο κ. Ερντογάν μετά και αυτή την εξέλιξη, οφείλει να δώσει χειροπιαστά δείγματα γραφής για την σταθερότητα και την Ειρήνη στην περιοχή, για την πιστή τήρηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το διάλογο και τη συνεργασία, με τα γειτονικά κράτη και τους γειτονικούς λαούς, σύμφωνα με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις δεσμεύσεις που καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς συνθήκες», τονίζει η κ. Γεννηματά.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η απάντηση για τα υπαρκτά ελλείμματα δημοκρατίας στην Τουρκία είναι η περισσότερη δημοκρατία και όχι η κατάλυσή της από πραξικοπηματίες στρατιωτικούς. Το πραξικόπημα απέτυχε, και αποφεύγονται ευτυχώς ανεξέλεγκτες αρνητικές συνέπειες. Οι πολίτες της Τουρκίας επέδειξαν ωριμότητα και είχαν τα απαιτούμενα αντανακλαστικά, η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την θωράκιση και ενίσχυση της δημοκρατίας.Αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση».