Γεννηματά: Κανείς δεν μπορεί να σβήσει το άστρο του Ανδρέα

Για την δημοκρατική παράταξη, ένας δρόμος υπάρχει. Είναι αυτός που πρώτος άνοιξε ο ηγέτης της", τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Οραματιστή για το λαό, για την Ελλάδα, για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη χαρακτήρισε απόψε από το Ηράκλειο τον Ανδρέα Παπανδρέου, μιλώντας για την μεγάλη εθνική συνεισφορά του, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, στην πολιτική εκδήλωση μνήμης του ΙΣΤΑΜΕ, στην οποία ήταν κεντρική ομιλήτρια, για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν συνθηκολόγησε ποτέ με την κατεστημένη αντίληψη των πραγμάτων και δεν παραιτήθηκε ποτέ από την προσπάθεια να συνθέτει αντίθετες όψεις της πραγματικότητας», είπε η Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας πως μ αυτό τον τρόπο κατάφερε να κάνει μια βαθιά τομή στην πολιτική εξέλιξη της χώρας, την μεγάλη αλλαγή στην πορεία της.

Όπως είπε στην ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Παπανδρέου πέτυχε να ξαναδώσει στους Έλληνες την εθνική τους περηφάνια, λέγοντας ότι έδωσε ουσιαστικό περιεχόμενο στο μήνυμα: «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Επίσης, πέτυχε να επιφέρει την εθνική συμφιλίωση, να ενώσει τη διχασμένη από τον εμφύλιο ελληνική κοινωνία.

Ακόμα, πέτυχε όπως είπε να δώσει ευκαιρίες ζωής και αξιοπρέπειας στους μη προνομιούχους Έλληνες, στην Ελληνική περιφέρεια και τους αγρότες και ταυτόχρονα ευκαιρίες και δυνατότητες στους νέους ανθρώπους, να αποκαταστήσει τις τεράστιες αδικίες που υπέστη η μισή κοινωνία λόγω της ιδεολογίας της και του φρονήματός της.

Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου πέτυχε να θεμελιώσει το κοινωνικό κράτος στην χώρα, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή, σημειώνοντας ακόμη, πως πέτυχε την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την αποκέντρωση, τη δημιουργία θεσμών για ένα λειτουργικό και σύγχρονο κράτος στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ένα μεγάλο εκσυγχρονιστικό βήμα που έγινε στη χώρα, «όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έβαλε τη διάσταση της αλλαγής στο πολιτικό σύστημα που είχε δομηθεί σε συντηρητικά, δογματικά πρότυπα».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου «ήξερε να βλέπει πάνω από τη σκακιέρα, να χαράσσει εθνική στρατηγική, να εξασφαλίζει την λαϊκή συναίνεση». Και τόνισε ότι «πίστευε πως μόνο ενωμένες κοινωνίες έχουν αυξημένη εθνική ισχύ, γιατί ήξερε καλά πως η στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε» είχε στοιχίσει ακριβά σε τούτη τη χώρα και έπρεπε να κλείσουν τα χάσματα που είχαν ανοίξει οι σεισμοί της ιστορίας».

Η ίδια ανέφερε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου αποδείχθηκε μεγάλος ηγέτης και μίλησε για αλήθεια «που την ξέρουν πολύ καλά όλοι, άσχετα με το τι λένε όσοι και από αριστερά και από δεξιά, προσπαθούν να θολώσουν την εικόνα του». Επίσης, σημείωσε ότι στα χρόνια της κρίσης, κάποιοι προσπάθησαν με διάφορες απλουστεύσεις μακριά από την αλήθεια και τα συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα να ξαναγράψουν την ιστορία, ενώ είπε πως κάποιοι φέρονται σαν να τον φοβούνται ακόμη, γιατί ξέρουν πως παραμένει ζωντανός στη συνείδηση και τη μνήμη του ελληνικού λαού στο μυαλό, αλλά και στην καρδιά του.

Ανάφερε ότι δεν έχουν πετύχει να «σβήσουν το άστρο του», γιατί πλέον είναι εγγεγραμμένα στο DNA του κοινωνικού σώματος, τα «γονίδια» των προοδευτικών ιδεών του, του δημιουργικού του έργου και των λυτρωτικών πολιτικών του.

Στην συνέχεια, έκανε μια αναδρομή στην πορεία του ΑΕΠ επί των ημερών του Ανδρέα Παπανδρέου, σημειώνοντας πως «από κοινού Δεξιά και παραδοσιακή Αριστερά προσπαθούν κατά καιρούς, μέσα από μια μάχη προπαγάνδας να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη τις ημέρες της «δημοκρατικής άνοιξης» σε αυτόν τον τόπο, γιατί είναι συντριπτική κάθε σύγκριση με την «βαρυχειμωνιά» του παρελθόντος της Δεξιάς και τις ψευδαισθήσεις της Αριστεράς».

Αναφέρθηκε στην ειλικρίνεια που τον διέκρινε, να προειδοποιεί δημόσια για ζητήματα που οι αντίπαλοί του, όπως είπε, είχαν «μαύρα μεσάνυχτα».

Παράλληλα, έκανε αναφορά σε εισήγηση του Ανδρέα Παπανδρέου στην 22η Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, τον Ιούνιο του 1987, υπογραμμίζοντας ότι «σχεδόν 30 χρόνια πριν ο Ανδρέας Παπανδρέου, με μια μοναδική και ανεπανάληπτη πολιτική οξυδέρκεια, μιλάει για το «τρίτο κύμα» της τεχνολογικής επανάστασης και θέτει την ατζέντα όλων των ζητημάτων που ζούμε και μας απασχολούν σήμερα με μορφή ερωτημάτων».

Επίσης η Φώφη Γεννηματά είπε ότι «για την δημοκρατική παράταξη, την παράταξη της ευθύνης, ένας δρόμος υπάρχει. Είναι αυτός που πρώτος άνοιξε ο ηγέτης της, ο Ανδρέας Παπανδρέου».

«Με οδηγό την κληρονομιά των ιδεών του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και την εμπειρία που έχουμε σωρεύσει στο διάβα του χρόνου, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη του είναι η πολιτική πράξη», συμπλήρωσε.

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε σε μάχη για πέντε καθαρούς στόχους:

- να μπει τέλος στα μνημόνια,

- να διαφυλάξουμε την πολιτική και θεσμική σταθερότητα,

- να πετύχομε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας,

- σε αυτό το καράβι είμαστε όλοι μαζί. Πρέπει να είναι οριζόντια προτεραιότητα η στήριξη των ευπαθών ομάδων, αλλά και να εμπεδώσουμε το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης,

- να ισχυροποιήσουμε την θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Να γίνουμε κόμβος ανάπτυξης, καινοτομίας, μεταφορών, ενέργειας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου και μίλησαν για τον Ανδρέα Παπανδρέου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ Αντώνης Βγόντζας, και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Αναστασιάδης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...