Διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ με την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Ερευνών

Την αντίρρησή του εξέφρασε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Πανούσης, σε διάταξη του νομοσχεδίου για συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών, για το οποίο η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ολοκληρώθηκε σήμερα με τις τοποθετήσεις αρμόδιων φορέων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πανούσης αντιτάχθηκε στη σχεδιαζόμενη κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Ερευνών και ζήτησε την απόσυρση της, καλώντας την ηγεσία του υπουργείου να δει ξανά την πρόταση των ερευνητών, η οποία όπως είπε, είναι πολύ λογική.

“Σαφώς και πρέπει να αλλάξουν ορισμένα πράγματα. Αλλά να γίνουν μέσα από μια σοβαρή συζήτηση. Χωρίς, δικαιοσύνη, χωρίς εκπαιδευτικούς, χωρίς ασφάλεια και κοινωνική προστασία των πολιτών πως θα λειτουργήσει το κράτος; Πρέπει η Ελλάδα να βρει το κοινωνικό της πρόσωπο. Διαφωνώ με την πρόταση του υπουργού. Αν δεν υπήρχε το ΕΚΕ θα έπρεπε να το ιδρύσουμε και όχι να προσπαθούμε να το αλλάξουμε. Η πολυδιάσπαση και ο συγκεντρωτισμός μπορεί να φτιάξει ένα τέρας”, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Πανούσης.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, απέρριψε πάντως όλες τις αιτιάσεις που ακούστηκαν τόσο από τη ΔΗΜΑΡ όσο και από την αντιπολίτευση και τους αρμόδιους φορείς. “Δεν καταργούμε το κράτος δικαίου. Σεβαστήκαμε στο ακέραιο την αποστολή όλων όσων φορέων συγχωνεύονται και διατηρούμε την αυτοτέλεια τους”, υπογράμμισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Δόλγυρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει καταργήσει κάθε έννοια του διαλόγου, καθώς έφερε ένα νομοσχέδιο χωρίς να ακούσει τις προτάσεις των αρμόδιων φορέων. “Καταργείτε θεσμούς κοινωνικής πολιτικής χωρίς καμία κουβέντα επειδή το επιτάσσει το μνημόνιο. Δεν κάνατε κανένα διάλογο με την ΑΔΕΔΥ. Η Δημόσια Διοίκηση είναι των πολιτών και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Όταν όμως σπέρνουμε ανέμους θερίζουμε θύελλες”, προειδοποίησε ο κ. Δόλγυρας.

Η πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, Μαρία Στουμπούδη, ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν καταργήσεις και συγχωνεύσεις ερευνητικών κέντρων, ώστε να μελετηθεί σε βάθος μια συνολική αλλαγή, όπως είπε, που θα συμβάλλει πράγματι στην ανάπτυξη της χώρας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το νέο σχέδιο νόμου ενισχύει την εργασιακή αστάθεια στον χώρο της έρευνας και διώχνει στο εξωτερικό σπουδαίους ερευνητές.

“Η κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Ερευνών ως αυτοτελούς ερευνητικού κέντρου, είναι σοβαρότατο πλήγμα σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από κοινωνική και αξιακή κρίση. Το κέντρο μας αποτελεί ένα εργαλείο για την πολιτεία. Ερμηνεύει τα κοινωνικά φαινόμενα. Και αυτό αντί να το χρησιμοποιήσει και να το αξιοποιήσει η πολιτεία προχωρά στην κατάργηση του”, επεσήμανε κ. Στουμπούδη.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Τυποποίησης ΕΛΟΤ, Νικόλαος Βιτανζάκης, τόνισε την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του Οργανισμού σημειώνοντας τον κίνδυνο για απουσία εκπροσώπησης της χώρας μας από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ενώ ο εκπρόσωπος των Συλλόγων Ατόμων με βαριά αναπηρία, Χρήστος Νάστας, έκανε λόγο για διάλυση των κοινωνικών δομών τα τελευταία χρόνια και ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων που, όπως είπε, οδηγούν σε κοινωνική ευθανασία όλους όσους χρειάζονται την φροντίδα της πολιτείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της συντονιστικής επιτροπής αγώνα αναπήρων, Χάρη Χορδάκη, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με το νομοσχέδιο διαλύονται όλα τα ιδρύματα που τους στηρίζουν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος 28 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Θεόδωρος Κομινός, χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις συγχωνεύσεις οι οποίες όπως υποστήριξε γίνονται χωρίς να έχουν προηγηθεί σχετικές μελέτες.

Ο υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισες αντέτεινε: “Δεν μπορεί κανείς να πει ότι με βάση αυτό το νομοσχέδιο καταργούμε το κράτος δικαίου και την πρόνοια. Διατηρήσαμε πάση θυσία την αυτοτέλεια των φορέων που συγχωνεύονται ώστε να λειτουργούν με τρόπο ευέλικτο, αποτελεσματικό και οικονομικό. Όλες τις μελέτες τις έχουν συντάξει τα καθ ύλην αρμόδια υπουργεία. Εμείς απλά διεκπεραίωση κάνουμε. Παρόλα αυτά, επειδή πιστεύουμε στο διάλογο, τον τηρήσαμε με εξαντλητικό τρόπο. Είχαμε συνεχείς διαβουλεύσεις και λήφθηκαν υπόψη προτάσεις και φορέων και των αρμόδιων υπουργείων”.
Απαντώντας στον εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ, ο κ. Μανιτάκης παραδέχτηκε ότι πράγματι το υπουργείο δεν ήρθε σε επαφή με τον φορέα διευκρινίζοντας ότι δεν το έκανε καθώς “το νομοσχέδιο δεν αφορούσε τους δημοσίους υπαλλήλους για τους οποίους δεν θίγεται το εργασιακό καθεστώς τους”. Ανέφερε ωστόσο ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θέλουν να ζητήσουν τη γνώμη της ΑΔΕΔΥ.

Απαντώντας τέλος στην κριτική του κ. Πανούση, ο Αντώνης Μανιτάκης σχολίασε ότι το Εθνικό Κέντρο Ερευνών μπορεί να συγχωνεύεται, αλλά “διατηρεί εξ ολοκλήρου και εκπληρώνει την αποστολή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.