Αιχμές Τσίπρα: Κάποιες χώρες δεν έχουν επωμιστεί κανένα βάρος

"Πολύ καλή" η ελληνοτουρκική συνεργασία, τονίζει από την Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός

«Η ελληνοτουρκική συνεργασία στη βάση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι πολύ καλή και προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυσή της», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του σε Στρογγυλή Τράπεζα στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ, λίγες ώρες πριν από τη διμερή συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συμπλήρωσε δε ότι «σχετική πρόοδος θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα καλής πρακτικής για το πώς αντιμετωπίζουμε προκλήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα».

Μιλώντας στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα "Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού", ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι αναγκαστικές εκτοπίσεις άγγιξαν νέο ιστορικό ρεκόρ το 2016 και ότι ο πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ, όπως και η πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, είχαν σημαντική συνεισφορά σε αυτήν την τάση. Επεσήμανε ότι το μεγάλο βάρος έπεσε στις χώρες που γειτονεύουν με την Συρία: τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία, «χώρες οι οποίες αξίζουν τον έπαινο και την αλληλεγγύη μας για το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν την πρόκληση της φιλοξενίας εκατομμυρίων ανθρώπων, που βρίσκονται σε ανάγκη».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «για πρώτη φορά, ωστόσο, αυτές οι ροές ασκούν τεράστιες πιέσεις στην ίδια την Ευρώπη» και πως σε αυτό το πλαίσιο, η πρόκληση του μεταναστευτικού παίρνει για πρώτη φορά τέτοια έκταση, «όχι μόνο ως περιφερειακό και παγκόσμιο ζήτημα, αλλά και ως ευρωπαϊκό, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της Ευρώπης».

Σημείωσε ότι χρειάζεται η επιτάχυνση των προσπαθειών για πολιτική λύση στις συγκρούσεις και για τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. «Οπωσδήποτε», τόνισε ο πρωθυπουργός, «η πρώτη προτεραιότητα στην εξάλειψη των εκτοπισμών είναι να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες: τον πόλεμο και τις διώξεις». Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες απέναντι στα δίκτυα των τρομοκρατών, όπως επίσης και να προωθηθεί η μετασυγκρουσιακή πολιτική σταθερότητα.

Ταυτόχρονα, είπε, «θα πρέπει να ενσωματώσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό πεδίο, στην εξωτερική και οικονομική μας πολιτική, σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», κάτι που σημαίνει τη στήριξη των χωρών προέλευσης και διέλευσης, όχι μόνο με όρους βοήθειας και ενίσχυσης των δυνατοτήτων τους, αλλά επίσης και στην προώθηση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις όσον αφορά στο προσφυγικό. Τόνισε ειδικότερα ότι είναι κρίσιμη η ενίσχυση των προσπαθειών μας για την επανεγκατάσταση των προσφύγων, σε χώρες που μπορούν να τους υποστηρίξουν. «Μόνο μέσα από την εγκαθίδρυση ισχυρών νομικών οδών για το άσυλο και τη μετανάστευση μπορούμε πραγματικά να υπονομεύσουμε τα εγκληματικά κυκλώματα διακίνησης που λειτουργούν στην περιοχή, καθώς και την παράνομη μετανάστευση», είπε.

Ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, η πρόοδος της μετεγκατάστασης είναι εξαιρετικά φτωχή, ακόμα και προς ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν έχουν επωμισθεί κανένα βάρος προσφυγικών ροών».

Στο ίδιο πλαίσιο επεσήμανε ότι «από την περασμένη χρονιά, λιγότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη -παρά τις δεσμεύσεις για δεκάδες χιλιάδες- ενώ δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη ένας σταθερός μηχανισμός επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία προς αυτά τα κράτη».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επιπλέον ως ζωτικής σημασίας από την άποψη αυτή, την προώθηση των συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης, «που θα συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην αποθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης, ενώ, παράλληλα, θα διασφαλίζουν όλα τα δικαιώματα στην παροχή ασύλου».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η ελληνοτουρκική συνεργασία στη βάση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι πολύ καλή και προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυσή της».

"Έξι χρόνια άδικων, σκληρών μέτρων λιτότητας"

Μιλώντας αργότερα στην Ολομέλεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως "δεν μπορούμε να αναπτύξουμε ένα νέο όραμα για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης σε όλα τα πεδία, χωρίς να συζητήσουμε ένα νέο όραμα για την ανθρωπότητα", και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολυδιάστατης ανθρωπιστικής πρόκλησης, μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης και σκληρών, άδικων μέτρων λιτότητας, την ίδια στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πρωτοφανών προσφυγικών ροών.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ευρώπη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, και έθεσε τρεις δεσμεύσεις για το μέλλον, που απορρέουν από αυτήν την εμπειρία και για τις οποίες θα πρέπει όλοι να παλέψουν: 

Α) Μια ατζέντα ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανοχής.

Β) Επίδειξη αλληλεγγύης και διαμοιρασμού της ευθύνης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Γ) Επένδυση στη διπλωματία για να διασφαλιστεί ειρήνη, καθώς και σεβασμός στο ανθρωπιστικό δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτού του τρίτου σκέλους, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει προωθήσει ενεργά αυτή την ατζέντα, ενισχύοντας τους δεσμούς της με όλα τα κράτη της περιοχής. Τόνισε ιδιαίτερα ότι «παρ' όλες τις δυσκολίες, έχουμε προωθήσει -σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο- τον διάλογο και την συνεργασία με τη γειτονική μας Τουρκία», κάνοντας λόγο για «μια επιτυχημένη, αμφίπλευρη συνεργασία η οποία συνεισέφερε σημαντικά στη δραστική μείωση των θανάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και στην μείωση των προσφυγικών ροών από 7.000 σε λιγότερο από 100 την ημέρα».

Συνάντηση με Βαρθολομαίο

Εξάλλου, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

"Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συνομιλήσαμε για την ελληνική μειονότητα και την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης", αναφέρει ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter.