Μητσοτάκης: Υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο Τσίπρας

“Τη γλώσσα της αλήθειας δεν τη γνωρίζετε και δεν τη μιλήσατε ποτέ”, κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ, και τον αποκαλεί "κατά συρροή ψεύτη"

“Κατά συρροή ψεύτη” που δεν μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, γιατί “τη γλώσσα της αλήθειας δεν τη γνωρίζετε και δεν τη μιλήσατε ποτέ” χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την τοποθέτησή του για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.

“Υποσχόσασταν πως θα σβήστε το μνημόνιο με ένα νόμο. Κανείς δεν σας πιστεύει πλέον, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό”, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, και επικαλέστηκε τη φράση του συγγραφέα Μαρκ Τουέιν ότι “υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και στατιστικές”, παραφράζοντάς τη σε “υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας”.

“Δεν έχει κανένα δισταγμό, κανένα φραγμό, αρκεί να κρατηθεί στην εξουσία ο κ. Τσίπρας. Αναρωτιέμαι ποιον μπορεί να ξανακοιτάξει, με ποιον μπορεί να ξαναμιλήσει”, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει κανένα δισταγμό προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

“Ρήτρα προσωπικής σας αναξιοπιστίας είναι τα αχρείαστα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ. Γι' αυτό πρέπει να φύγετε το συντομότερο. Ο υπουργός Εργασίας εισηγείται διατάξεις που ο ίδιος ως μεγαλοδικηγόρος είχε καταγγείλει, μιλάμε για τον απόλυτο πολιτικό αμοραλισμό. Η Ελλάδα απαξιώνεται κάθε μέρα που περνά. Και κάθε μέρα που παραμένετε στην εξουσία, η Ελλάδα διολισθαίνει”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε και πάλι ένα σκίτσο του Αρκά, λέγοντας πως “ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να αποτρέψει μία καταστροφή εάν δεν κυβερνούσε”, σχολιάζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο πιο νέος πρώην πρωθυπουργός και ο πιο απαξιωμένος.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “δεν εγγυάται ούτε την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά ούτε και τη βιωσιμότητα του συστήματος. Το νομοσχέδιο μειώνει την εθνική σύνταξη για όλους, αλλά και τις υφιστάμενες συντάξεις κυρίως των πιο αδύνατων”, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα “αχταρμά”.

“Το νομοσχέδιο εξοντώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι υφιστάμενες κύριες συντάξεις προστατεύονται μόνο μέχρι το 2018. Μετά δεν σας ενδιαφέρει τι θα γίνει, γιατί δεν θα είστε στην κυβέρνηση”, υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε εξάλλου τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πως δεν έχει ούτε την τσίπα να παραιτηθεί. “Ό, τι κερδίζει κανείς από το αφορολόγητο, το χάνει από την αύξηση των έμμεσων φόρων. Εμείς, την εισφορά αλληλεγγύης την είχαμε μειώσει κατά 30% και υπήρχε δέσμευση για κατάργησή της στο τέλος του 2016. Εσείς την κάνετε μόνιμη. Αυξάνετε τη φορολόγηση σε συνθήκες ασφυξίας και τεράστιας δυσκολίας εξεύρεσης ρευστότητας και περιμένετε με αυτή την πολιτική να πάρει μπρος η πραγματική οικονομία”, τόνισε.

Εκτίμησε εξάλλου πως δεν αποκλείεται με την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξουν και νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Απαντώντας κατόπιν στην ομιλία του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις αιτιάσεις του για τις "ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ" και υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είπε αλήθεια στην ομιλία του στην Βουλή, ούτε για τα "ποσοστά αναπλήρωσης", ούτε όμως και για τις ρυθμίσεις που θα φέρει για τα κόκκινα δάνεια.

Για το χρέος είπε ότι η υπόσχεση για το χρέος υπάρχει από τον Νοέμβριο του 2012. "Αυτή την υπόσχεση που υπήρχε την εξαγοράζεται με 8 δις μέτρα. Το χρέος κατέστη μη βιώσιμο από τις δικές σας αστοχίες", ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν απάντησε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν για το χρέος.