Α. Σαμαράς: Η επόμενη μέρα για μένα έχει ξεκινήσει

Ελάφρυνση 50 δισ. ευρώ στο χρέος της χώρας θα πετύχει η Ελλάδα μέσω της ένταξης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον ESM τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας από τις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: "Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM θα ωφελήσει πολύ και την Ελλάδα" και εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει χρήση των νέων μηχανισμών.

"Με τον νέο μηχανισμό το χρέος κρατών δεν θα παρασύρει τις τράπεζες. Η αποδυνάμωση τραπεζών δεν θα παρασύρει τα δημοσιονομικά" είπε.

Πρόσθεσε ότι: "Ο μηχανισμός αυτός θα μπει σε λειτουργία την 1η Μαρτίου του 2014 και θα αφορά τις μεγαλύτερες τράπεζες".

Επεσήμανε ακόμη πως "η επόμενη μέρα για μένα έχει ξεκινήσει" και θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των πολυεθνικών στην Ελλάδα.

"Πιστεύω η εκταμίευση της δόσης θα επηρεάσει τις ζωές όλων μας. Θα σταματήσει η κατάρρευση. Θα αλλάξει η ψυχολογία" είπε και πρόσθεσε ότι μετά από παρέμβαση του υπάρχει αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου για την ανεργία των νέων.

Αναφερόμενος στη κρίση στη Συρία είπε: "Θεωρώ ότι η πτώση του καθεστώτος Άσαντ ασφαλώς πλησιάζει".

Χαρακτήρισε επίσης την αντίδραση της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων "κωμική και τραγική ταυτόχρονα", ενώ χαιρέτισε την "Ευρώπη της αλληλεγγύης" με τη φράση: "Ήταν επόμενο η Ευρώπη της αλληλεγγύης να φανεί αλληλέγγυα και να δώσει αυτά τα λεφτά σε μας".

Σχολίασε ακομα, αναφερόμενος στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων, ότι "το μήνυμα προς τα Σκόπια είναι ξεκάθαρο, ότι πρέπει να προχωρήσουν σε βήματα για την επίλυση του θέματος της ονομασίας και να αφήσουν πίσω τον αλυτρωτισμό τους, ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις".