Νομοσχέδιο για το προσφυγικό: Ένταση στη Βουλή για το “κατεπείγον”

"Ούτε σε τρία χρόνια δεν προλαβαίνετε να το εφαρμόσετε", υποστηρίζει ο Β. Κικίλιας - Διαφωνίες και για την ψηφοφορία

Με ένταση και αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την εισαγωγή του νομοσχεδίου για το Προσφυγικό προς συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ξεκίνησε η συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών.

Αιτιολογώντας εκ μέρους της κυβέρνησης τον χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είπε πως είναι τέτοιες οι συνθήκες ώστε επιβάλλεται η άμεση ψήφισή του, ενώ επικαλέστηκε και τα “ασφυκτικά χρονικά πλαίσια” για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελλών.

Και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, επικαλέστηκε την ανάγκη άμεσης αναβάθμισης των υπηρεσιών ασύλου, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, καθώς υπάρχουν αυξημένες ανάγκες.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Βασίλης Κικίλιας είπε πως η κυβέρνηση με την “απαράδεκτη τακτική” νομοθέτησης που ακολουθεί ακυρώνει κάθε διάθεση καλής πίστης που επιδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς το νομοσχέδιο των 150 σελίδων που κατατέθηκε χθες το βράδυ δεν προλαβαίνει κανείς να το επεξεργαστεί.

“Κατεπείγον όταν ξέρετε ότι πρέπει να φέρετε 56 κανονιστικές πράξεις; Ούτε σε τρία χρόνια δεν προλαβαίνετε να το εφαρμόσετε. Διαλύετε όλες τις δομές της χώρας. Προφανώς και ζητάμε να μην συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος”, ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

“Σ' ένα χρόνο τίποτα δεν θα λειτουργεί”, εκτίμησε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος ρώτησε προς τα κυβερνητικά έδρανα; “Είναι έτοιμες οι κανονιστικές πράξεις; Θα τις δημοσιεύσετε στο ΦΕΚ το Σάββατο;”.

“Μέχρι να έρθουν καινούργιες διατάξεις ισχύουν οι παλιές, και έχουμε έτοιμες αυτές για την υπηρεσία ασύλου και πρώτης υποδοχής”, απάντησε ο υπουργός, Γιάννης Μουζάλας.

Την διαφωνία του για το κατεπείγον εξέφρασε και ο Γ. Λαγός από την Χρυσή Αυγή, διερωτώμενος “τι θα χάσουμε εάν το συζητήσουμε σε πέντε έξι μέρες;”.

Για αυταρχικές πράξεις και πράξεις μεθόδευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, η οποία και μίλησε για νομοσχέδιο-τερατούργημα που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο και την Συνθήκη Γενεύης απέναντι στους πρόσφυγες.

Για “καθεστωτικές πρακτικές” μίλησε ο Ιάσων Φωτήλας από το Ποτάμι, ο οποίος είπε επιπλέον πως το νομοσχέδιο αυτό δεν ήταν “κατεπείγον”, αλλά κατεπείγον “κατάντησε αυτή την κυβέρνηση”.

“Ο χρόνος είναι ο μεγάλος εχθρός, επειδή πρόκειται για εθνικό θέμα”, ανέφερε ο Κ. Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ.

“Πρόκειται για την παροχή εξουσιοδότησης στον υπουργό για να βγάζει κανονιστικές πράξεις και δεν καταλαβαίνω γιατί να έρθει ως κατεπείγον”, είπε ο Γ. Καρράς από την Ένωση Κεντρώων.

Παρεμβαίνοντας και ο ανεξάρτητος βουλευτής, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης ανέφερε πως “αυτοί που διαχειρίζονται τόσους μήνες το Προσφυγικό, δεν κάνουν ούτε για διαχειριστές αποθήκης”.

Ένταση προκλήθηκε όταν ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Συρίγος έθεσε το κατεπείγον σε ψηφοφορία, μετά την παραίνεση εκ μέρους του βουλευτή της ΝΔ, Χ. Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι μόνο στην Ολομέλεια ισχύει η αρχή της δεδηλωμένης και η Επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει αν θα προχωρήσει ως κατεπείγουσα η διαδικασία. Στο γεγονός αυτό, αντέδρασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ακούστηκαν να ρωτούν: “Α λα καρτ δεδηλωμένη έχουμε;”.

Το θέμα ωστόσο ετέθη σε ψηφοφορία, μετά την οποία ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως η πρόταση της κυβέρνησης πέρασε με ψήφους 37 έναντι 33, γεγονός που δημιούργησε αντιδράσεις από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης, η οποία αμφισβήτησε το αποτέλεσμα.