Τσίπρας: Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε

Για "διπλωματική νίκη" της Ελλάδας κάνει λόγο ο πρωθυπουργός

Για σημαντική διπλωματική νίκη της Ελλάδας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και τη συμφωνία η οποία επετεύχθη με την Τουρκία για το προσφυγικό, για την οποία σημείωσε ότι η Ελλάδα πέτυχε ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να πετύχει.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, πριν από 11 μέρες το σενάριο της κοινής ευρωπαϊκής λύσης για το προσφυγικό έμοιαζε να είναι ένα “εγκαταλελειμμένο σχέδιο”, καθώς όλοι είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, όμως αυτό το σχέδιο σήμερα ηίνεται κοινή απόφαση των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο “ψυγείο”, κάτι που χαρακτήρισε θετική εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση βρισκόταν το τελευταίο διάστημα σε διαρκή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να αποτραπούν παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, η οποία ήθελε να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πτυχές που σχετίζονται με το Κυπριακό, κάτι το οποίο τελικά δεν επετράπη, ενώ δεν ανοίγουν εν τέλει και τα πέντε κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας που έχει “μπλοκάρει” η Κύπρος, αλλά το κεφάλαιο 33 που αφορά στα δημοσιονομικά.

Επεσήμανε ακόμα πως η ελληνική πλευρά απαίτησε η συμφωνία αυτή να είναι μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας και πέτυχε να υπάρχει σαφής αναφορά ότι όλα τα αιτήματα ασύλου στην Ελλάδα θα εξετάζονται εξατομικευμένα, όπως προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης, ενώ πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας θα έρθουν στην Ελλάδα 2.300 άτομα, που θα είναι εμπειρογνώμονες σε θέματα ασύλου, μεταφραστές και άνθρωποι εξειδικευμένοι σε θέματα ασφαλείας.

Κατόπιν αναφέρθηκε στα τρία “φίλτρα” που θα διασφαλίσουν άμεσα τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα: Τη δέσμευση της Τουρκίας να πλήξει το δίκτυο των διακινητών, την επιχείρηση του ΝΑΤΟ, για την οποία η Τουρκία δεσμεύεται να άρει τα προσκόμματα που προβάλλει μέχρι τώρα, και τη σημερινή συμφωνία, που αποτελεί όπως είπε αντικίνητρο για να έρθουν περισσότεροι πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφού πλέον όσοι έρχονται στην Ελλάδα δεν θα περιλαμβάνονται στη διαδικασία μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Απηύθυνε εξάλλου έκκληση στους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στον καταυλισμό της Ειδομένης να φύγουν από την περιοχή και να δεχθούν να μεταφερθούν σε ασφαλή κέντρα υποδοχής, όπου δεν θα απειλείται η υγεία τους.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το ζήτημα που προέκυψε μετά τη δήλωση του Γιάννη Μουζάλα περί “Μακεδονίας” και την απαίτηση του Πάνου Καμμένου για παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού, ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν τα καλά τους, έχουν και τις δυσκολίες τους. Θα βρεθεί η χρυσή τομή, όταν συναντηθώ με τον Πάνο Καμμένο όταν επιστρέψει από τις ΗΠΑ”.

“Θέλω να εξάρω τη συνεισφορά του Γιάννη Μουζάλα και του Πάνου Καμμένου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι “χωρίς τον πρώτο δεν θα είχαμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε τόσο θετική απόκριση στην Ευρώπη και χωρίς τον δεύτερο δεν θα είχαμε φτάσει σε τόσο καλό επίπεδο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης”.