Μπαλτάς: Κι όμως, είναι τιμητική για τη χώρα η εικόνα στην Ειδομένη

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση - Τι απαντά στις επικρίσεις ο υπουργός Πολιτισμού

Με αναφορά στο μείζον θέμα του προσφυγικού ξεκίνησε σήμερα την προγραμματισμένη του εφ' όλης της ύλης συνέντευξη τύπου ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

“Η έννοια της αλληλεγγύης, η έννοια της φιλοξενίας προς τον ξένο, είναι και θέμα πολιτισμού. Κι είναι ο λόγος που το υπουργείο εμπλέκεται στην διαδικασία της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την ίδρυση του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες 'Καλώς τους'”, τόνισε ο Αρ. Μπαλτάς, ο οποίος θα παραστεί αύριο στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας αυτής.

Κατόπιν, ο κ. Μπαλτάς προχώρησε σε μία δήλωση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης: “Νομίζω ότι η εικόνα που δίνει η Ειδομένη για την Ελλάδα είναι τιμητική για την Ελλάδα”, ανέφερε ο υπουργός και εξήγησε: “Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο. Διότι εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη ότι με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα σύνορα. Δεν προσπαθούμε να τους εκδιώξουμε, ούτε να τους μαζέψουμε και να τους μαντρώσουμε, προσπαθούμε να τους πείσουμε να πάνε στους καταυλισμούς που με πυρετώδεις ρυθμούς φτιάχνονται στη χώρα. Η ντροπή της Ειδομένης είναι ντροπή της ανθρωπότητας. Αν θέλετε, γενικά και πολύ πιο ειδικά, είναι ντροπή των χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους”.

Σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή του Αριστείδη Μπαλτά, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, που σήμερα βρέθηκε στην Ειδομένη, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: “Θα προτείνω στον υπουργό της αριστείας να επισκεφθεί την Ειδομένη για να αισθανθεί εθνικά υπερήφανος...”.

Από την πλευρά του, το Ποτάμι σχολίασε: “Αν ο κ. Μπαλτάς θεωρεί «τιμητική για την Ελλάδα την εικόνα της Ειδομένης» τότε είναι ντροπή για την Ελλάδα να έχει υπουργό Πολιτισμού που κάνει τέτοια δήλωση”.

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο κ. Μπαλτάς σε διευκρινιστική του δήλωση αναφέρει: “Προσωπικά, είμαι συνηθισμένος στην απομόνωση φράσεων από δηλώσεις μου με στόχο την αλλοίωση του περιεχομένου τους. Δεν με εκπλήσσει. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εσκεμμένη αλλοίωση ‘παίζει' με το δράμα πονεμένων ανθρώπων στην Ειδομένη. Σε αυτό το παιχνίδι κινητοποιήθηκαν ακαριαία μικροπολιτικά αντανακλαστικά από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντί άλλης απάντησης, τον προτρέπω να διαβάσει προσεκτικά ολόκληρη τη δήλωσή μου, ελπίζοντας να συναισθανθεί την αστοχία του”.