6.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων το μήνα θέλει ο Αβραμόπουλος

“Εάν δε δουλέψει η μετεγκατάσταση, το σύστημα μπορεί να καταρρεύσει”, προειδοποιεί ο Έλληνας επίτροπος

Τις 6.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων το μήνα έθεσε ως στόχο ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά το πέρας του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Ο ίδιος σημείωσε πως μέχρι τώρα έχουν γίνει γύρω στις 800 μετεγκαταστάσεις και μόλις 241 από την Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει η πρόθεση από την πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ να υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα.

“Εάν δε δουλέψει η μετεγκατάσταση, το σύστημα μπορεί να καταρρεύσει”, προειδοποίησε ο Δ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας πως τώρα όλα τα hotspots έχουν τεθεί σε λειτουργία και γίνεται το 100% των καταγραφών.

Ο Έλληνας επίτροπος τόνισε, επίσης, πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθεί η Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

“Ο διάδρομος έκλεισε. Τώρα όλοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας”, δήλωσε από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και προεδρεύων του Συμβουλίου, Κλάας Ντάικχοφ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει το σχήμα μετεγκατάστασης, η επανεγκατάσταση και η αποστολή προσωπικού από τα κράτη μέλη στη Frontex.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί η Τουρκία έτσι ώστε να αναγνωριστεί ως “ασφαλής τρίτη χώρα”, ο Δ. Αβραμόπουλος είπε πως σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να ισχύουν τρεις αρχές: να μην υπάρχει κίνδυνος διώξεων, να μην πραγματοποιούνται παράνομες επαναπροωθήσεις και να υπάρχει η δυνατότητα αίτησης και αναγνώρισης ασύλου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.

“Η Τουρκία πληροί τα περισσότερα κριτήρια και η ευρωπαϊκή βοήθεια συμβάλει με τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες και να υπάρχει ασφάλεια για τους πρόσφυγες εκεί”, προσέθεσε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...