Τσίπρας: Ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο

“Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε μείωση των ροών”, τονίζει ο πρωθυπουργός

Ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση και τη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Στον Ενικό” του Star, επισημαίνοντας πως το προσφυγικό πρόβλημα υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας και μιας κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι και η ίδια η Ευρώπη δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ενώ απέδωσε την έκταση της προσφυγικής κρίσης σε “παράλογες επιλογές της Δύσης”, αναφερόμενος στην κατάσταση στη Συρία.

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η υπεύθυνη στάση μιας κυβέρνησης δεν είναι να κλιμακώνει τις προκλήσεις, αλλά να επιδιώκει τη συνεργασία με τη γείτονα. “Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί φοβάμαι ότι και με την παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμη, δεν θα έχουμε μείωση των ροών”, παραδέχθηκε και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου για το ΝΑΤΟ ήταν μια απόφαση που κατοχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ασκήσει βέτο και την κριτική που ήδη ασκείται από την αντιπολίτευση ότι μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση τη χώρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα δείχνουν όλοι με το δάχτυλο την Αυστρία και ανέφερε ότι το ενδεχόμενο για βέτο ετέθη από την προηγούμενη ήδη Σύνοδο Κορυφής.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι το βράδυ δέχθηκε τηλεφώνημα υποστήριξης από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στο πλευρό της Ελλάδας και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μη μείνει αβοήθητη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ερωτηθείς για την επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε πως η κατάσταση είναι σύνθετη και επομένως η συζήτηση δεν θα είναι "άσπρο-μαύρο", ενώ τόνισε πως θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

"Αυτό που εγώ επιδιώκω και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι εθνική γραμμή είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια δήλωση υποστήριξης", είπε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τον τουρισμό, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η διαρκής επίκληση του κινδύνου για τον τουρισμό και να σταματήσει η καταστροφολογία σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να μην υπάρξει μείωση του τουρισμού.

Για την αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι η πιο κρίσιμη αξιολόγηση, γιατί θα μας δώσει και τη “διαγραφή-ελάφρυνση” του χρέους, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα κλείσει η αξιολόγηση. Υπογράμμισε επίσης πως η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα την συμφωνία, ενώ σήμερα δεν υπάρχει καμία ομοιότητα με την κατάσταση που επικρατούσε πέρυσι το πρώτο εξάμηνο, και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ΔΝΤ, ζήτησε να απαντήσει το ίδιο το Ταμείο αν συμφωνεί με το πρόγραμμα να μείνει, και αν όχι να μας το πει.

Έκανε εξάλλου λόγο για “ανοησίες Βαρουφάκη”, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών σχετικά με το δημοψήφισμα και την μετέπειτα συμφωνία της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δέχεται την πολιτική κριτική, όμως πρόσθεσε: “Δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου επί του ηθικού πεδίου”. Να τελειώνει η πλάκα ότι έκανα το “όχι” του δημοψηφίσματος, “ναι”, υπογράμμισε.