Οργισμένος ο Τσίπρας με Σγουρίδη που τον σύγκρινε με Παπανδρέου και Σαμαρά

Θα επιστρέψει το απόγευμα της Παρασκευής και αναμένεται να κάνει δεκτή την παραίτηση

Kυβερνητική κρίση προέκυψε χθες με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος σε ραδιοφωνικό σταθμό υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός παραπλάνησε τους αγρότες, εξισώνοντας τη συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα με αυτές των Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά.

Η συγκεκριμένη αναφορά-ταύτιση του κ. Σγουρίδη φέρεται να εξόργισε τον Πρωθυπουργό ο οποίος την πληροφορήθηκε την ώρα της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε κάθε περίπτωση το κλίμα είναι βαρύ στο Μέγαρο Μαξίμου για τον υφυπουργό και βουλευτή Επικρατείας των ΑΝΕΛ.

Την κατάσταση ανέλαβε να διορθώσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ο οποίος επικοινώνησε με τον κ. Σγουρίδη και του ζήτησε να ανασκευάσει, κάτι που έκανε ο υφυπουργός χωρίς όμως επιτυχία αφού η δυσαρέσκεια του Μαξίμου είχε πλέον εκφραστεί με κάθε τρόπο οδηγώντας τον κ. Σγουρίδη να υποβάλει την παραίτησή του και το Μαξίμου να γνωστοποιεί ότι ο υφυπουργός «για λόγους ευθιξίας, έθεσε την παραίτησή του στην διάθεση του Πρωθυπουργού».

Οι δηλώσεις Σγουρίδη προκάλεσαν την οργή του Μαξίμου αλλά και του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος σε επικοινωνία του με κυβερνητικά στελέχη συμφώνησε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις δημιουργούν σοβαρό ζήτημα. Το σενάριο αποπομπής του κ. Σγουρίδη παραμένει το πλέον πιθανό, παρά το γεγονός ότι στην κυβερνητική ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ο πρωθυπουργός θα ασχοληθεί με το θέμα μόλις επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής» (σ.σ. την Παρασκευή).

Πριν από την παραίτησή του, ο κ. Σγουρίδης επιχείρησε με «διορθωτική» δήλωση να αμβλύνει την εικόνα. Εκανε λόγο για απομόνωση μιας «ατυχούς» λέξης από τη συνέντευξη, με στόχο με πληγεί το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Πλην, όμως, όσα είχε πει νωρίτερα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Ο κ. Σγουρίδης, ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, δήλωσε ότι «οι πολιτικοί, δυστυχώς, δεν κρίνονται από αυτά που κάνουν, αλλά από αυτά που έλεγαν. Αν δεν τάξεις, δεν σε ψηφίζει». Τότε ο δημοσιογράφος τον ρώτησε: «Δηλαδή τους παραπλάνησε ο πρωθυπουργός;», για να απαντήσει ο κ. Σγουρίδης: «Οπως και ο προηγούμενος. Ζάππειο 1, Ζάππειο 2. Οπως τα λεφτά υπάρχουν». Ο δημοσιογράφος επανήλθε: «Δηλαδή τους παραπλάνησε ο Τσίπρας, όπως και ο Σαμαράς;», για να ανταπαντήσει ο κ. Σγουρίδης: «Οπως ο Παπανδρέου πριν, κ.λπ.».

Ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει το απόγευμα της Παρασκευής και αναμένεται να κάνει δεκτή την παραίτηση Σγουρίδη.