Πέρασε με ευρεία πλειοψηφία η τροπολογία για το νέο ΕΣΡ

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με 165 ψήφους υπέρ, 86 κατά και 19 παρών, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η ΝΔ, η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά που προβλέπει την διεύρυνση της σύνθεσης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, από επτά στα εννιά μέλη.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Από την πλευρά τους, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ δήλωσαν παρών.

Ωστόσο, το βράδυ η Διάσκεψη των Προέδρων δεν έκανε δεκτή την εισήγηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για την επιλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό των 4/5, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν 7 βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων. ΚΚΕ και Ποτάμι δήλωσαν παρών.

"Είναι ζήτημα πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να εισηγηθεί πώς αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί και να φέρει τη σχετική ρύθμιση", δήλωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Η εισήγηση του Νίκου Βούτση ήταν για τα εξής πρόσωπα:

Πρόεδρος: Λαοκράτης Βάσσης, συγγραφέας

Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος

Μέλη: Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, Βασίλης Καραποστόλης, Γιώργος Κόλλιας, Λίλιαν Μήτρου, Γιώργος Πλειός και η Δήμητρα Παπαδοπούλου που ήταν μέλος του προηγούμενου ΕΣΡ καθώς και οι δημοσιογράφοι, Φανή Πετραλιά, Γιάννης Τζανετάκος.

Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας με δήλωσή του είχε κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία για κωλυσιεργία στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και για “αβάντα σε όσους ωφελούνται από το καθεστώς του τηλεοπτικού χάους”, καλώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει στην τροπολογία για το ΕΣΡ.

Συγκεκριμένα ο Ν. Παππάς δήλωσε:

“Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες διαμορφώθηκε ευρύτατη συναίνεση γύρω από την αναγκαιότητα διεξαγωγής διαγωνισμού για την απόδοσή τους.

Δυστυχώς η ΝΔ δεν συμφώνησε και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός διότι «η αγορά χωράει άπειρα κανάλια».

Από την ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά η ΝΔ κωλυσιεργεί στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης παρόλο που η υποχρέωση για διεξαγωγή διαγωνισμού απορρέει από τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους.

Σήμερα έχει προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία αρνούμενη να συναινέσει στη διεύρυνση του αριθμού των μελών του ΕΣΡ.

Προφασίζεται υποτιθέμενες υπερεξουσίες της κυβέρνησης σε σχέση με το διαγωνισμό παρόλο που η μοναδική απόφαση που βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης είναι ο αριθμός των αδειών.

Καλείται σήμερα να αποδείξει ότι δεν παίζει το παιχνίδι συγκεκριμένων συμφερόντων.

Εκ μέρους της κυβέρνησης δηλώνω το εξής.

Εάν η ΝΔ συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, η Βουλή θα αποφασίσει για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Εάν παρόλη την κίνηση καλής θέλησης από μεριάς μας η ΝΔ δεν συναινέσει είναι προφανές ότι επιλέγει να κάνει μεγάλη αβάντα σε όσους ωφελούνται από το καθεστώς του τηλεοπτικού χάους που εκθέτει τη χώρα διεθνώς”.

Κύκλοι της ΝΔ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Νίκου Παππά, ανέφεραν χαρακτηριστικά: “Η ΝΔ εμμένει στην αλλαγή του νόμου και κατά συνέπεια στην αύξηση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ”.