Μουζάλας: Χρειαζόμαστε τη Σένγκεν, κανένα θέμα αποβολής της Ελλάδας

Σε πλήρη διαστρέβλωση των δηλώσεων διαφόρων αξιωματούχων απέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τον σάλο που δημιουργήθηκε για τη συνθήκη Σένγκεν, εκφράζοντας την λύπη του “γιατί μια σοβαρή εφημερίδα αντέγραψε τους Financial Times, η οποία είναι επίσης μια σοβαρή εφημερίδα, αλλά έγραψε ψέματα”.

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός χρησιμοποίησε τη φράση “για να δείτε τι θα πει διαστρέβλωση”, παραθέτοντας τις δηλώσεις των αξιωματούχων για το θέμα, οι οποίες και παραποιήθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτός ο θόρυβος. Όπως είπε ο κ. Μουζάλας, ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ, ενώ εμφανίζεται να μας καθυβρίζει στο γράμμα που απέστειλε στο Κολέγιο των Επιτρόπων, από όπου και ξεκίνησε όλος ο σάλος, περιγράφει υπαρκτές αδυναμίες της χώρας μας στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων μόλις βγαίνουν από τη θάλασσα και προτείνει στην ΕΕ μέτρα που πρέπει να λάβει για να μας βοηθήσει. “Όχι μόνον δεν μας καθυβρίζει, αλλά θέλει και να μας βοηθήσει. Ο ίδιος δε, έχει δηλώσει στη Μυτιλήνη, στην επίσκεψή του, ότι η προσφορά του προσωπικού είναι πραγματικά αξιέπαινη κι αν κάποιος θέλει να δει την Ευρώπη της αλληλεγγύης να έρθει εδώ”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Μουζάλας ανέφερε:

- Ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσιάζεται σαν να λέει ότι θα μας διώξουν από την Σένγκεν, ως επίτροπος, στο πλαίσιο του διττού του ρόλου, έχει κάνει μάλλον μια θετική δήλωση που μας βοηθάει.

- Η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα Σένγκεν και ότι η προσπάθεια της είναι να διατηρηθεί η Συνθήκη άθικτη.

- Η δήλωση του Ζαν Άσελμπορν αναφέρει ότι “πρέπει να καταπολεμήσουμε κάθε ιδέα για αποβολή από την Σένγκεν και επιπλέον πρέπει να αποφύγουμε να τεθεί υπό αμφισβήτηση η Συνθήκη”.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, δεν τίθεται θέμα αποβολής της Ελλάδας από τη Ζώνη της Σένγγκεν από την Ευρώπη ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά “τίθεται από συγκεκριμένες χώρες όπως η Ουγγαρία, που φέρονται στους πρόσφυγες με τρόπο τον οποίο στηλιτεύει η Ευρώπη”.

“Η Γερμανία και η κ. Μέργκελ αναγνωρίζουν τη δουλειά που κάνουμε και είναι αντίθετοι με φράχτες. Είναι λάθος να λέμε ότι η Ευρώπη το συζητάει. Χώρες συγκεκριμένες που πάνε να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα μας το κάνουνε. Δεν μπορεί παρά η ηγεσία του τόπου να βρει τρόπο να σταθεί ενωμένη. Είναι ένα κείμενο συζήτησης αυτό που παρουσιάζεται και όχι η βάση της συζήτησης. Δεν αποτελεί θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Παράλληλα, διέψευσε ότι ειπώθηκε από την κυβέρνηση η αναφορά “δεν μας νοιάζει η Σέγκεν”, προσθέτοντας ότι “προσωπική μου άποψη είναι ότι την χρειαζόμαστε”.

Ο κ. Μουζάλας διαβεβαίωσε επίσης ότι “σε 4 με 5 μέρες το πρόβλημα με την Ειδομένη θα έχει τελειώσει”, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι “δεν θα υπάρξει εγκλωβισμός μεταναστευτικών ροών”.

“Θα το διαχειριστούμε γρήγορα, όχι με λουλούδια ούτε με ξύλο, αλλά διαχειριστικά”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας.