Τσίπρας: Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος χωρών του νότου

Να γίνει ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος του νότου ζητάει με συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο Αλέξης Τσίπρας. Κάνει λόγο για μια διάσκεψη στα πρότυπα της διάσκεψης του Λονδίνου το 1953, όταν αποφασίστηκε η απαλλαγή της Γερμανίας από το 60% του χρέους της.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι οι χώρες-πιστωτές της Ελλάδας και του νότου της ευρωζώνης θα πρέπει να διδαχθούν από την ιστορία και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του υπέρογκου χρέους στα κράτη αυτά με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η Γερμανία μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Όπως εξηγεί, η μόνη βιώσιμη λύση είναι ένα κούρεμα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη νότια περιφέρεια. "Είναι σαφές πως η τελευταία συμφωνία ήταν ένας συμβιβασμός που το μόνο που κάνει είναι να διαιωνίζει την αβεβαιότητα. Η Μέρκελ πρέπει να πει στο λαό της πριν τις εκλογές του 2013 ότι το πρόγραμμα δεν λειτουργεί", σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Guardian σημειώνει ότι η Γερμανία είχε εξασφαλίσει την αποπληρωμή του μειωμένου χρέους της σε μια περίοδο 30 ετών με την πρόσθετη συμφωνία ότι οι οικονομικές της υποχρεώσεις θα εξαρτιόνταν από την οικονομική επίδοση της χώρας.

"Ζητάμε επίσης περισσότερο χρόνο, ένα μορατόριουμ εξυπηρέτησης του χρέους ώστε να μπορέσουμε να αναδιανείμουμε τα χρήματα προς την ανάπτυξη", προσθέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επικρίνει δε την πρόσφατη συμφωνία για την μείωση του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι αποσκοπεί στο να κερδίσουν χρόνο οι πιστωτές και ως εκ τούτου απέχει πολύ από το να είναι επαρκής λύση.

"Μετά από 12 χρόνια καταστροφικής λιτότητας και μέτρων που φτάνουν τα 19 δισ. η Ελλάδα θα έχει γίνει κρανίου τόπος", καταλήγει.