Ο Σαμαράς “φεύγει” για… δουλειές

Με κλεισμένο το φορολογικό – που ουσιαστικά έχει εισπρακτικό χαρακτήρα- και την επαναγορά χρέους θετική ο Α. Σαμαράς, παρά τις λεπτομέρειες που απομένουν για λίγα επιμέρους θέματα του φορολογικού θα λείπει από την Αθήνα έως και τη Δευτέρα. Σήμερα συναντάται  με τον "πονεμένο και δακρυσμένο" από το μνημόνιο πρόεδρο Χριστόφια  στη Λευκωσία και την Κυριακή έχει να "αντιμετωπίσει" στο  Μόναχο,  τον "σκληρό" Πρωθυπουργό της Βαυαρίας,  Horst Seehofer. 

Ο χριστιανοκοινωνιστής "εταίρος" της Μέρκελ ήταν από τους πιο σκληρούς απέναντι στην Ελλάδα αλλά πλέον έχει αρχίσει να μεταβάλλει άποψη και να στηρίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Στην κυβέρνηση αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην συνάντηση καθώς η μεταστροφή αυτή των Βαυαρών θα δώσει σήμα ανάσχεσης του αρνητικού κλίματος αλλά και αποκατάσταση  της αξιοπιστίας της κυβέρνησης και της χώρας. Παραμονή του Γιουρογκρούπ το οποίο θα εγκρίνει τη δόση μαμούθ για την Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς ο πρωθυπουργός στο Όσλο θα παραστεί στην τελετή απονομής του Nobel Ειρήνης, που φέτος απονέμεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει για τις μελλοντικές   κινήσεις να πάρει εύσημα από τους εταίρους για τις μεταρρυθμίσεις ώστε να αρχίσει να αξιοποιεί το θετικό κλίμα εντός και εκτός χώρας. Προφανώς, ο κ. Σαμαράς έχει σχεδιάσει όλες αυτές τις κινήσεις για να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τα οφέλη από την υλοποίηση των δεσμεύσεων και τη εκταμίευση της δόσης  επιχειρώντας  επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και της κυβέρνησης του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι η απόφαση για εκταμίευση τη Τρίτη θα δώσει ώθηση στην βούληση ξένων επενδυτών να έλθουν στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το Μάρτιο να αρχίσει να κινείται η οικονομία. Ο κ. Σαμαράς έχει βασίσει την πολιτική στρατηγική του στο δόγμα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης θεωρώντας ότι μόνο έτσι αφενός μπορεί να βγει η χώρα από το τέλμα και αφετέρου να κυριαρχήσει πολιτικά ο ίδιος. Μόνο αν άνεργοι αρχίσουν και έχουν δουλειά, ξένοι φέρνουν χρήμα στη χώρα και προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό  με τη μείωση της γραφειοκρατίας , της δυσκαμψίας και του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να σωθεί η παρτίδα λένε στελέχη του επιτελείου του κ. Σαμαρά.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός  έχει στο 'μπλοκάκι' του τον ανασχηματισμό προς τα τέλη του μήνα , αλλά κα πρωτοβουλίες για πολιτικές τομές όπως ο εκλογικός νόμος , το πλαίσιο αναθεώρησης του Συντάγματος και η αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας  όπως οι λαθρομετανάστες , η εγκληματικότητα και η ασφάλεια.

Αν και διαφωνεί με το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος έχει αναγάγει το θέμα της Χρυσής Αυγής σε "πολιτική σημαία", δεν προτίθεται να παρέμβει στις πολιτικές κινήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ . Όμως δεν πρόκειται να αναλάβει και ο ίδιος πρωτοβουλία να φέρει στην πολιτική ατζέντα ζήτημα νομιμότητας της Χρυσής Αυγής καθώς πιστεύει ότι τέτοιες κινήσεις ουσιαστικά ενισχύουν το μόρφωμα του κ. Μιχαλολιάκου παρά το αποδυναμώνουν.