Τσίπρας: Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, όλα ήταν ήδη γνωστά

Για υποκρισία κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου, τονίζοντας πως σε αυτό δεν υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά μέτρα τα οποία ήταν ήδη γνωστά από τον Αύγουστο, όταν η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ είχαν υπερψηφίσει τη συμφωνία με τους δανειστές.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι στο δημοψήφισμα του Ιουλίου τα κόμματα αυτά είχαν πρωτοστατήσει στην καμπάνια του “ναι”, τασσόμενοι υπέρ μίας συμφωνίας με χειρότερα μέτρα από αυτά που διεκδικούσε η κυβέρνηση. “Τι ακριβώς παριστάνετε σήμερα; τους αντιμνημονιακούς; Εσείς που επί πέντε χρόνια υποστηρίζατε χωρίς διαπραγμάτευση ό,τι σας έδιναν οι δανειστές;”, σχολίασε χαρακτηριστικά, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι υπερψήφισαν τη συμφωνία, όμως καταψηφίζουν τα μέτρα της συμφωνίας αυτής.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υπόθεση με το "πόθεν έσχες" του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, τον οποίο κάλυψε πλήρως, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: "Δημιουργείτε θέμα γιατί ένας νεοεκλεγείς βουλευτής το ’12 έκανε μια ατελή δήλωση που μετά διόρθωσε και κατόπιν φορολογήθηκε για τα ποσά αυτά. Τουλάχιστον αυτά τα ποσά έχουν φορολογηθεί γιατί δεν τα έκλεψε κάνεις. Να μιλήσουμε για τα μαύρα ταμεία της Siemens; Που πήγαν αυτά τα λεφτά. Μην με προκαλείτε. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Δεν θα ξεχαστεί τίποτα και για κανέναν. Αν υπάρξουν στοιχεία για οποιονδήποτε υπουργό, τότε θα έχουν ίση αντιμετώπιση απέναντι στο νόμο, όπως και όλοι οι πολίτες".

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί στο προσφυγικό και τις αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, στην οποία συμμετείχε, τονίζοντας ότι υπάρχουν κυβερνήσεις με ξενοφοβική και ακραία συντηρητική στάση που υψώνουν τείχη και συρματοπλέγματα, όμως υπάρχει και μία άλλη αντίληψη που εκφράζεται από μια σειρά από χώρες όπως η Γερμάνια και Σουηδία.

“Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα κάναμε σαφές ότι είναι μεγάλη ανάγκη σταδιακά το βάρος να μετατοπιστεί από τα νησιά στα τουρκικά παράλια, ώστε εκεί να υλοποιείται η διαδικασία της μετεγκατάστασης και να σταματήσει το Αιγαίο να μετράει νεκρούς”, σημείωσε.

Όσο για το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, ξεκαθάρισε: “Δεν θα υπάρξουν υποχωρήσεις από τη δική μας πλευρά σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας. Κοινές περιπολίες με την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξουν. Δεν θα μπορούσαμε να το αποδεχτούμε γιατί υπάρχουν συνεχείς παραβιάσεις και αμφισβητήσεις. Δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχει κάτι τέτοιο. Η όποια παρέμβαση στα ευρωπαϊκά ύδατα δεν μπορεί παρά να είναι παρέμβαση διάσωσης, περισυλλογής και μεταφοράς στα γειτονικά νησιά”.

Κατόπιν, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σήμερα η κυβέρνηση καταθέτει τροπολογία με την οποία παίρνουν παράταση για έναν χρόνο όλες οι φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες εκκρεμεί έλεγχος ή θα ζητηθεί έλεγχος μέχρι το τέλος του 2015, προκειμένου να μην επέλθει παραγραφή αδικημάτων.

"Αν κάποιοι νόμιζαν πως επειδή τελειώνει ο χρόνος θα γλιτώσουν τον φορολογικό έλεγχο σε μεγάλες φορολογικές υποθέσεις, είτε στις υποθέσεις των περίφημων λιστών, είναι γελασμένοι", διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας: "Όλες θα ελεγχθούν και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του".

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα κατατίθεται το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ και πρόσθεσε ότι ελπίζει να τηρήσει η αντιπολίτευση τη δέσμευση της και να ψηφίσει αυτή τη μεγάλη τομή.