Δραγασάκης: Θέλουμε ασφαλιστικό με εγγυημένη σύνταξη έστω ως 1.000 ευρώ

“Κύριο μέλημα είναι να κάνουμε ένα σύστημα βιώσιμο με εγγυημένη σύνταξη έστω ως 1.000 ευρώ, με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, που θα λαμβάνει υπόψη και τα νέα δεδομένα. Χωρίς τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega σχετικά με το ασφαλιστικό.

“Οι επιλογές με το ασφαλιστικό είναι δύο: ή θα συνεχίσουμε με μικροαλλαγές σ' ένα μη βιώσιμο σύστημα, ή θα σχεδιάσουμε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα”, εξήγησε ο κ. Δραγασάκης, που ξεκαθάρισε πως απορρίπτει το μοντέλο της Χιλής, “γιατί είναι τελείως ιδιωτικό”, ενώ σημείωσε ότι “μπορούμε να δούμε το μοντέλο της Σουηδίας”.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο περικοπών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεσμεύτηκε ότι “η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξουν περικοπές σε αυτούς που το έχουν ανάγκη”.

Όπως είπε, “ακόμη και οι μεγάλες συντάξεις έχουν θεμελιωθεί. Όταν μιλάμε για πλούτο μιλάμε για συσσωρευμένο πλούτο κι όχι για το εισόδημα που έχει κάποιος. Αυτό θα το δούμε από το περιουσιολόγιο που αναμένουμε να ολοκληρωθεί”.

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως “το θέμα θα λήξει μέσα στο χρόνο”, καθώς διαφορετικά κινδυνεύουν οι καταθέσεις, ενώ εκτίμησε πως η άρση των capital controls θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2016.