Πρόταση μείωσης βουλευτικής αποζημίωσης ενόψει ψηφοφορίας

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο της Βουλής, με τα 19 άρθρα που εμπεριέχουν προαπαιτούμενα μέτρα. Στόχος να ξεκλειδώσει η δόση των 2 δισ. ευρώ.
 
Όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, το πολυνομοσχέδιο μετά την κατάθεσή του σήμερα στη Βουλή, θα οδηγηθεί στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου την Τρίτη και την Τέταρτη. Ακολούθως θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια, με την ψήφισή του να αναμένεται τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. 
 
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προέβη και σε πρόταση για μείωση της βασικής βουλευτικής αποζημίωσης κατά 10%.
 
Αύριο το πρωί στις 9.30 θα συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση η Διάσκεψη των Προέδρων και το μεσημέρι θα συνέλθουν σε συνεδρίαση οι Επιτροπές Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου επί του πολυνομοσχεδίου. Την Τετάρτη ορίζεται η ακρόαση των κοινωνικών φορέων, ενώ μετά από τρεις συνεδριάσεις των Επιτροπών, το βράδυ της Τετάρτης θα συνταχθεί η Έκθεση των Επιτροπών .
Το πρωί της Πέμπτης θα συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων και θα αποφασίσει να ξεκινήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια το μεσημέρι της Πέμπτης, η οποία θα διαρκέσει ως το βράδυ και θα συνεχιστεί την Παρασκευή (από το πρωί μέχρι το βράδυ) οπότε και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
 
Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, «δεν έχουμε πίεση από έξω, θα μπορούσαμε να πηγαίναμε και περισσότερες μέρες. Αυτό που τους ενδιέφερε είναι να είναι κατατεθειμένο το νομοσχέδιο».
 
Την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα λειτουργούν ταυτόχρονα με την Ολομέλεια - εκτός βέβαια από την Επιτροπή της οποίας νομοσχέδιο συζητείται στην Ολομέλεια. Ακόμη θα γίνει ενεργοποίηση της «ώρας του πρωθυπουργού».
 
 
Τα προαπαιτούμενα
 

Η ψήφιση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση δόσης ύψους περίπου 2 δισ.ευρώ εκ μέρους των εταίρων και δανειστών, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας χρηματοδοτικής στήριξης που υπέγραψε η Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ποινές φυλάκισης και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, καθώς και ρυθμίσεις δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, προβλέπει την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο στο 35% για τα υψηλότερα, καθώς και την εφαρμογή όλων των ασφαλιστικών διατάξεων που περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θέτουν σε εφαρμογή τα γενικά όρια ηλικίας που είναι το 62ο  έτος με 40 χρόνια ασφάλισης και το 67ο έτος με 15 ή περισσότερα χρόνια ασφάλισης. 
 
Στα φορολογικά μέτρα καθορίζεται ρήτρα ότι η ρύθμιση των οφειλών θα γίνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και όχι υποχρεωτικά σε 100 δόσεις. 

Στις διατάξεις, περιλαμβάνονται:
- Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις
- Ρυθμίσεις για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων
- Τροποποιήσεις διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας
- Τροποποίηση διατάξεων ΚΕΔΕ
- Τροποποίηση διατάξεων ν.4321/2015
- Τροποποιήσεις του ν. 4308/2014
- Μεταβατικές διατάξεις για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας
- Εγκλήματα φοροδιαφυγής – Ποινικές κυρώσεις
- Διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών
- Διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας
- Διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας
- Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4001/2011 και άλλες διατάξεις για την αγορά φυσικού αερίου
- Ζητήματα σιδηροδρομικών μεταφορών – αναδιάρθρωση ΟΑΣΑ
- Τροποποίηση διατάξεων ν. 3920/2011 (Α΄33)
- Διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων