Μπαλτάς: Απαράδεκτα φθηνά τα εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους

Την εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου, την ανάδειξη και σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων, την ανάδειξη της ενάλιου αρχαιολογίας και του καταδυτικού τουρισμού, την ανάπτυξη της συνεργασίας με τις Περιφέρειες για τον Πολιτισμό, τη σύνδεση του Πολιτισμού με την Παιδεία, τη δημιουργία ζώνης πολιτισμού στα σχολεία, την εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων, αλλά και τον εξορθολογισμό τους, τη συρρίκνωση έως και το κλείσιμο εποπτευόμενων φορέων και την αξιοποίηση των κτιρίων του υπουργείου Πολιτισμού, παρουσίασε ως τις βασικές κατευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Αριστείδης Μπαλτάς στην τοποθέτησή του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Εξάλλου, ο υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό να βρεθούν ισοδύναμα από το υπουργείο του, ώστε να αποφευχθεί το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. “Ήδη δρομολογήθηκε η αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, που είναι απαράδεκτα χαμηλές, αλλά και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, βάσει του οποίου τα έσοδα αυξάνουν και συστηματοποιούνται, και μέσα από κει μπορεί να βρεθούν ακόμη και ισοδύναμα”, τόνισε χαρακτηριστικά. “Μπορεί να βρεθούν κάποια τουλάχιστον από τα ισοδύναμα ως συμβολή στην οικονομία ή ως συμβολή - στο παράλληλο από το υπουργείο Πολιτισμού - υπουργείο Παιδείας, με το περίφημο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση”, σημείωσε.

Ακόμη, ο κ. Μπαλτάς μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν παροχές στους ανθρώπους που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση, ώστε να μην αποκοπούν από τον Πολιτισμό, επισημαίνοντας πως στα μέτρα για τους οικονομικά ασθενείς, πέραν της κάρτας αλληλεγγύης, που θεσμοθετήθηκε στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης, μπορεί να προστεθεί και η δωρεάν είσοδος στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, μέτρα που δεν αποβαίνουν σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά σε συνάρτηση με την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού ως προς αυτά.

“Έχουμε πολλή δουλειά, είναι ένα υπουργείο ανοιχτό, δεν είναι ένας γυάλινος πύργος”, τόνισε ο κ. Μπαλτάς και σημείωσε πως το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι εκείνος ο φορέας που “φτιάχνει γούστο”, είναι το υπουργείο που έχει τον τρόπο, τη μέθοδο και τα μέσα ώστε η καλλιτεχνική δημιουργία να μπορεί να εκφράζεται απρόσκοπτα και να υπάρχει παραγωγή πολιτισμού. Μάλιστα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δική μας παραγωγή πολιτισμού μπορεί να διαπρέψει έξω από τα σύνορα της χώρας.