Προγραμματικές δηλώσεις: Υπέρ πάντων η αξιολόγηση – εξπρές

“Η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και η επιστροφή στην ανάπτυξη, η ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, η ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς, είναι οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης μας, η υλοποίηση των οποίων αποτελούν το μόνο ασφαλή τρόπο για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Αναφερόμενος στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως “θέτει αναμφίβολα ένα ευνοϊκότερο δημοσιονομικό πλαίσιο, δίνει περιθώριο για τη χρησιμοποίηση πόρων προς όφελος της ανάπτυξης”, και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο οικονομικό παραγωγικό μοντέλο, προοδευτικό, διαφορετικό από εκείνο του νεοφιλελεύθερου μοντέλου.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα τέσσερα “ανοιχτά” σημεία της συμφωνίας, επί των οποίων όπως είπε η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί σκληρά, που είναι η ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων, με προστασία της πρώτης κατοικίας, αποτροπή της παράδοσής τους σε distress funds, αλλά με λειτουργία ενδιαμέσου φορέα, η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, της μετενέργειας και σταδιακή αποκατάσταση του κατώτερου μισθού, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και η λειτουργία νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο της κυβέρνησης ως το πρώτο εξάμηνο του 2017 να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και να έχει ανακτηθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως “πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος παρότι περιέχει δύσκολα και ορισμένες φορές επιβαρυντικά μέτρα”.

Επεσήμανε εξάλλου ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το “κλειδί” που θα ανοίξει την πόρτα της αναγκαίας απομείωσης του χρέους και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εξασφαλίζοντας τις καταθέσεις και εξυγιαίνοντας το τραπεζικό σύστημα από τα λεγόμενα “κόκκινα”, μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προανήγγειλε ότι οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου θα αποκτήσουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή τη φορά η διαδικασία δεν θα γίνει όπως έγινε την προηγούμενη φορά, επί κυβερνήσεως Σαμαρά.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στο 23% αναστέλλεται τουλάχιστον ως την ψήφιση του προϋπολογισμού, στα μέσα Νοέμβρη, προκειμένου να βρεθούν ισοδύναμα.

Για την απομείωση του χρέους ο πρωθυπουργός είπε ότι η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή με συγκεκριμένη στρατηγική, με συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις. Η κυβέρνηση θα προτείνει την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και τη μετατροπή τους σε σταθερά επιτόκια. Θα προτείνει επίσης ρήτρα ανάπτυξης, αλλά και μακρά περίοδο χάριτος, ώστε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και να υποστηριχθεί η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους και η επενδυτική δραστηριότητα. Από την έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να καλύψει έτσι το χαμένο έδαφος της πενταετίας, εξήγησε.

Για την προσέλκυση των ιδιωτικών επενδύσεων ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα και θα υπάρξει συμπαγής σχεδιασμός και ενεργητικές πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων. Στην κατεύθυνση αυτή θα συγκροτηθεί ειδικός φορέας που θα έχει την ευθύνη για την εκπόνηση σχεδίου και τη δημιουργία αναγκαίου πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής, την δημιουργία και προστασία ελληνικών brands και την ενίσχυση της δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων. Για τις μεγάλες επενδύσεις η διαδικασία θα προχωράει είτε με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος είτε με απευθείας κύρωση από τη Βουλή των όρων της σύμβασης.

Όσον αφορά στη δημόσια διοίκηση, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για τον εξορθολογισμό του οργανογράμματος των υπουργείων, την αξιολόγηση των εποπτευόμενων φορέων, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, τον περιορισμό της προσωπικής επαφής πολίτη-δημοσίων υπηρεσιών, την θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και νέου πειθαρχικού δικαίου, την θέσπιση Εθνικού Μητρώου για τα επιτελικά στοιχεία της Δημόσιας Διοίκησης, τη θέσπιση ενός δυναμικού και ευέλικτου συστήματος εσωτερικής μετακίνησης στην δημόσια διοίκηση και την ανάπτυξη της ψηφιακής πολιτικής, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ευρυζωνικότητας.

Ως προς τον χώρο της Υγείας ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για:

- Την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά ποιοτικά ασφαλή φάρμακα

- Έμφαση σε δράσεις και πολιτικές που θα προάγουν τη βασική και κλινική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.

- Τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

- Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών προσλήψεων όλων των ειδικοτήτων που αυτή τη στιγμή εκκρεμούν. Πρόκειται για περίπου 1.100 προσλήψεις υγειονομικών μέσα στο 2015, ενώ θέσεις λοιπών επαγγελματιών υγείας θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.

- Άνοιγμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς.

- Άμεση αξιολόγηση του συνόλου των διοικήσεων των νοσοκομείων και αντικατάσταση όσων κριθούν αναποτελεσματικές.

Για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση, απέναντι στη λογική των φρουρίων και των φραχτών, θα δουλέψει σκληρά για να αποδείξει ότι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η φιλοξενία δεν είναι ουτοπίες αλλά μπορούν να γίνουν πολιτική πράξη.

Βασικές προκλήσεις σε αυτή την φάση της κρίσης είναι:

- η δημιουργία των πέντε hotspots ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα προβλεπόμενα τακτικά κονδύλια,

- η ενιαιοποίηση των δομών του Υπουργείου Εσωτερικών που έχουν αρμοδιότητες συναφείς με την μετανάστευση και φυσικά

- η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να πετύχουμε την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο 3.