Δύο νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι για το bonus των 50 εδρών

Εντελώς διαφορετική εικόνα δίνουν για τη μάχη της πρωτιάς στις εκλογές δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, με τη μία να δίνει σημαντικό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, και την άλλη να δείχνει οριακό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας.

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας ProRata για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28%, έναντι 24% της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 7,5%. Ακολουθούν με το ίδιο ποσοστό, 5%, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ 3% συγκεντρώνουν η Λαϊκή Ενότητα και η Ένωση Κεντρώων και 2,5% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Άλλο κόμμα επιλέγει το 2% των ερωτηθέντων, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 15%.

Πολύ διαφορετική είναι η εικόνα στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Σε αυτήν, η Νέα Δημοκρατία προηγείται οριακά με 30%, έναντι 29,5% του ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνοντας το ποσοστό της σε σχέση με μία εβδομάδα πριν κατά 2,5% (έναντι 1% του ΣΥΡΙΖΑ). Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ με 5%, η Ένωση Κεντρώων με 4%, η Λαϊκή Ενότητα με 3% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,5%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 3% των ερωτηθέντων, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 6%.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,9%, έναντι 31,4% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μπαίνουν στη Βουλή συνολικά εννέα κόμματα, αφού και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπολογίζονται στο 3,2%.

Όσον αφορά στην επίδραση του ντιμπέιτ στους ψηφοφόρους, το 74% των ψηφοφόρων που το παρακολούθησαν δηλώνουν ότι τους άφησε αδιάφορους, ενώ μόνο ένα 19% αναφέρει πως τους βοήθησε να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν.

Μάλιστα, στο ερώτημα για το ποιος βγήκε κερδισμένος από το ντιμπέιτ μεταξύ των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, οι απόψεις διίστανται, με το 31% να αναδεικνύει νικητή τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και το 30,5% τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 34,5% των ερωτηθέντων απάντησε αυθόρμητα “κανένας”.