Δένδιας: Υπάρχουν βασικές γραμμές για συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ

“Η ελληνική κοινωνία με την ψήφο της μπορεί να προσδιορίσει τι εξελίξεις και μπορεί να υποχρεώσει το πολιτικό σύστημα [...] να οδηγηθεί σε ευρύτατη συνεργασία που νομίζω ότι είναι απαραίτητη", εκτίμησε ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στον δημοσιογράφο Κώστα Μπλιάτκα.

"Εμείς, η Νέα Δημοκρατία, κάνουμε ό,τι μπορούμε απευθυνόμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ και καλώντας τον, έστω και δημιουργώντας ένα στοιχείο αντίφασης, σε συνεργασία, θεωρώντας ότι υπάρχουν βασικές γραμμές με τις οποίες, ανεξαρτήτως διαφορών, παρελθόντος και κλίματος, μπορεί κανείς να ομονοήσει και να βγούμε από μια κρίση. Αυτό το οποίο εισπράττουμε ως απάντηση είναι μια πλήρη άρνηση και παρά ταύτα επιμένουμε" τόνισε.

Ο κ. Δένδιας παραδέχθηκε ότι υπήρξαν λάθη από την κυβέρνηση Σαμαρά: "Κάναμε και εμείς πάρα πολλά λάθη [...] και λυπάμαι που ο σύντομος χρόνος δεν μας έδωσε την ευκαιρία να συνεννοηθούμε με την ελληνική κοινωνία. Εγώ ήμουν από αυτούς που από την πρώτη μέρα που χάσαμε τις εκλογές πρόκρινα το να έχουμε μια ανοικτή συνεδριακή διαδικασία, στην οποία να πούμε στην κοινωνία τι κάναμε λάθος. Διότι αν παριστάνεις ότι εσύ τα έχεις κάνει όλα σωστά και η κοινωνία φταίει, δεν πας μπροστά. Η κοινωνία είναι το αφεντικό μας στο τέλος τέλος".

Ερωτηθείς σχετικά, χαρακτήρισε την "καθυστέρηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων" και τη "μετακύλιση μεγάλου βάρους για την εύρεση λύσεων στα οικονομικά της χώρας στη φορολογία" ως τα δύο μεγάλα λάθη της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά σημείωσε πως "έγιναν και πολλά σωστά και επίσης η χώρα είχε αρχίσει να βγαίνει από την τρύπα".

Σε ερώτηση για τους χαρακτηρισμούς του κ. Μεϊμαράκη σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Δένδιας απάντησε: "Δεν θυμάμαι κάποιον ιδιαίτερα βαρύ χαρακτηρισμό [...] το 'δοσίλογος', το 'προδότης' και το 'γερμανοτσολιάς' δεν εξισούται με το 'ψευταράκος' στη δική μου αξιολόγηση, συνείδηση και γλωσσικό αισθητήριο".