Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Αρκετές εντάσεις σημειώθηκαν στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά την επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου για Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες, ανάμεσα σε βουλευτές της αντιπολίτευσης και κυβερνητικά στελέχη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών πως προχωρά σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών “πετώντας 50 δισ. σαν μαρουλόφυλλα χάριν των τραπεζιτών” και σχολίασε: “Αληθεύει πως πάτε να θεσπίσετε αναβαλλόμενο φόρο; Χωρίς τεκμηρίωση και μελέτη, τινάζετε στα ύψη τις τιμές για την επαναγορά των ομολόγων. Σας εκβιάζουν οι τραπεζίτες και τους δίνετε τα πάντα για να συμβάλλουν στην επαναγορά. Υποτίθεται πως η επαναγορά γίνεται για να μειωθεί το χρέος, όχι για να ικανοποιηθούν οι τραπεζίτες για ομόλογα που δεν αξίζουν! Δεν θα καθορίσετε εσείς τις τιμές!”.
Να ρυθμιστεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ζήτησε από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και ο Νότης Μαριάς, επισημαίνοντας πως “οι τραπεζίτες έχουν ήδη πάρει τα μισά κεφάλαια, θα πάρουν και άλλα 23,5 εκατ. ευρώ υπό μορφή ομολόγων και δεν έχουν ακόμη έρθει οι όροι”.

Ενστάσεις εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο καθαυτό, με τον εισηγητή του κόμματος, Στέφανο Σαμοΐλη, να παρατηρεί: “Μία εταιρεία μπορεί να λάβει άδεια σύστασης στη Μάλτα και να ασκεί τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, απαλλασσόμενη από φορολογία. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσουν οι τράπεζες τις εταιρείες διαχείρισης, απολύοντας προσωπικό, και να περιοριστούν απλώς σε αντιπροσώπευση ξένων. Οι ΟΣΕΚΑ (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες) μπορούν να επενδύουν πλέον και σε εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, κάτι που είναι επικίνδυνο για τα ασφαλιστικά ταμεία που επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια”.

Απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, τόνισε: “Το νομοσχέδιο ενσωματώνει ευρωπαϊκές Οδηγίες, που έχουν περάσει ήδη σε επίπεδο συζήτησης από τις κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν είστε ευρωπαϊκά προσανατολισμένοι, τι θα κάνετε; Θα καταψηφίζετε τις Οδηγίες;”. Στο θέμα αναφέρθηκε αργότερα και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, που σημείωσε πως οι ΟΣΕΚΑ είναι μια μορφή επενδύσεων ιδιαίτερα ελκυστική για την προσέλευση κεφαλαίων στην Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε πως η αρχική οδηγία για τις ΟΣΕΚΑ έχει τροποποιηθεί επανειλημμένως και αυτό που εισάγεται με το νομοσχέδιο είναι ο συντονισμός των εθνικών νομοθεσιών, ώστε να ισχύουν κοινοί κανόνες εποπτείας στα κράτη-μέλη, να καθίσταται ομοιόμορφη η προστασία των ομολογιούχων, να διευκολύνεται η ανεμπόδιστη κυκλοφορία των μεριδίων και να ρυθμιστούν αδυναμίες που διαπιστώθηκαν κατά την κρίση του 2007-8, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διασυνοριακή λειτουργία της αγοράς.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μέσω του Νότη Μαριά, εξέφρασαν ενστάσεις για τα άρθρα που αφορούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο κ. Μαριάς ζήτησε να γίνουν αμεταβίβαστες οι μετοχές του Ταμείου και να διευκρινιστεί τι θα ακολουθήσει ενδεχόμενη εκκαθάρισή του.
Η Χρυσή Αυγή, μέσω του Ηλία Παναγιώταρου, υποστήριξε ότι “οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων έρχονται στην ελληνική αγορά χωρίς κανένα περιορισμό” και ζήτησε την συγχώνευση όλων υπερχρεωμένων τραπεζών σε μία κρατική.

Το ΚΚΕ, δια του Νίκου Καραθανασόπουλου, δήλωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, εκτιμώντας πως δεν μπορούν να υπάρξουν ρυθμίσεις χρηστής διαχείρισης, δημοκρατικής λειτουργίας και διαφάνειας στη Χρηματαγορά.

Τέλος, η Ασημίνα Ξυροτήρη της Δημοκρατικής Αριστεράς υποστήριξε ότι οι υπό ενσωμάτωση οδηγίες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα περιοριστικό λειτουργικό πλαίσιο για τα αμοιβαία κεφάλαια, που διογκώθηκαν υπέρμετρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ως συνεπεια της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης.