Μεϊμαράκης: Θα εξαντλήσω τη διερευνητική εντολή

Τη δική του απάντηση έσπευσε να δώσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, να προκαλέσει εκλογές το προσεχές χρονικό διάστημα. 

Στην πραγματικότητα ο κύριος Μεϊμαράκης εμφανίστηκε διατεθειμένος για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, καθώς εμφανίστηκε διατεθειμένος, όπως ανέφερε, να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνεννόησης μήπως η παρούσα Βουλή μπορέσει να δώσει τη λύση για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στο πρόσωπο του κυρίου Τσίπρα, αποκαλώντας τον ψευτράκο και τακτικιστή, καθώς όπως ανέφερε περίμενε να εκταμιευθεί η δόση και να κλείσει η συμφωνία και στη συνέχεια προχώρησε στην εξαγγελία εκλογών. 

Αναλυτικά ο κύριος Μεϊμαράκης είπε:

"Σήμερα ο κύριος πρωθυπουργός αποφάσισε να δημοσιοποιήσει επιτέλους την άποψή του. Ίσως να θεωρεί ότι μας αιφνιδίασε. Όχι μόνο δεν μας αιφνιδίασε, αλλάτο περιμέναμε και μάλλον μπέρδεψε τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου αν σκεφθείτε ότι τον υπουργό Άμυνας τον πέτυχε μεσοπέλαγα στη Μυτιλήνη.

Είμαστε πανέτοιμοι, τα ψηφοδέλτιά μας είναι έτοιμα.

Πιστεύω ότι τις μάχες τις κερδίζουν οι πραγματικοί ηγέτες και όχι οι πελαγωμένοι που πάνε και παραδίδουν την εντολή. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το λόγο για τον οποίο παραιτήθη ο κύριος Τσίπρας. Θα μπορούσε το λόγο να τον είχε λύσει στο συνέδριό του.

Αισθάνομαι πως κοροϊδεύει και το λαό και τους Ευρωπαίους. Δεν είναι πολιτικά ορθή να περιμένεις να ψηφίσουν τα κοινοβούλια, να γίνει η εκταμίευση και να πηγαίνεις αμέσως μετά σε εκλογές παραιτούμενος, αλλά για λόγο, τον οποίο οι περισσότεροι λένε ότι είναι εσωκομματικός", σημείωσε ο κύριος Μεϊμαράκης.

"Ψευτράκος και τακτικιστής"

"Είναι λίγο ψευτράκος σε αυτά. Είναι τακτικιστής, συμπαθής κατά τ' άλλα αλλά λίγο ψευτράκος", τόνισε.

Για να προσθέσει: "Υποθέτω ότι πάμε σε εκλογές και βγαίνει πρώτος. Με ποιον θα κάνει κυβέρνηση; Τι θα έχει επιτύχει μετά τη δοκιμασία στην οποία υπέβαλε τον ελληνικό λαό; Εγώ ως μελλοντικό πρώτο κόμμα θεωρώ πολιτική μου υποχρέωση και ευθύνη, να εξαντλήσω όλα τα όρια για να συνεννοηθούμε μήπως η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει λύση και τι μπορούμε να κάνουμε μετά τις εκλογές".

"Πιστεύω ότι ο κύριος Τσίπρας δραπετεύει και προσπαθεί να ξεφύγει από τα προβλήματα. Το φάντασμα Λαφαζάνη πλανάται μέσα του. Τον καλώ από τώρα να μας πει σε περίπτωση που εμείς είμαστε πρώτοι όπως είναι το δικό μας αφήγημα και οι πολίτες μας δώσουν αυτή την εντολή, ο κύριος Τσίπρας θα συμπορευθεί μαζί μας για να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο. Και αν πει ναι γιατί δεν συμφωνούμε τώρα; Αν πεί "όχι" γπρος τι οι εκλογές. 

"Οι εκλογές θα φέρουν νέο μνημόνιο"

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτίμησε ότι η επιλογή των εκλογών, "πιθανότατα θα φέρει και νέο Μνημόνιο".Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πως θα εξαντλήσει μέσω των διερευνητικών εντολών τις δυνατότητες να βρεθεί λύση μέσα απ’ αυτή τη Βουλή, συναντώμενος κατ’ αρχάς με τον Σ. Θεοδωράκη και την Φ. Γεννηματά. "Είναι πολύ πιθανόν, απ’ τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε τις ψήφους της ΧΑ και συμπορεύτηκε μαζί τους σε πάρα πολλές μάχες, και εφόσον εκφράζουν ένα κομμάτι του ελληνικού λαού, θα συζητήσω με τα όργανα της ΝΔ να έχω μια συνάντηση με την ΧΑ, το ΚΚΕ και τον κ. Λαφαζάνη ως αρχηγό της νέας κομματικής ομάδας και ίσως με τον κ. Καμμένο". Ερωτηθείς για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει προεκλογικά η ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης παραδέχθηκε πως "με τις διαδικασίες εξπρές δεν προλαβαίνουμε να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα δίναμε στην ΔΕΘ". Ωστόσο, στις εκλογές η ΝΔ κατεβαίνει με όπλο της «τη συνέπεια, τη σταθερότητα και τη σοβαρότητα. Ζητάμε από τους πολίτες να πούνε όχι στην αστάθεια, στην ακυβερνησία, στην ασυνέπεια, στην απειρία, στην ανεπάρκεια, στην ανικανότητα που μας έχει οδηγήσει στα γνωστά αποτελέσματα".