Ευ. Στυλιανίδης: Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα αποτύγχανε

Σε συνέντευξή του στην βαυαρική εφημερίδα Münchner Merkur, ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, εξηγεί τη σημασία της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τάσσεται υπέρ της πολιτικής και οικονομικής ένωσης της Ευρώπης.

“Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα αποτύγχανε”, αναφέρει για το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και συνεχίζει: “Συνεισφέρουμε 2500 χρόνια ιστορία σε αυτή την ήπειρο. Κανένα δέντρο δεν επιβιώνει χωρίς ρίζες. Για να κάνουμε μια σύγκριση: θα μπορούσατε να φανταστείτε να διώχνει ο Ομπάμα την Καλιφόρνια από το δολάριο, αν έχει πρόβλημα;”.

Όσο για τα λάθη της Ελλάδας και τη γερμανική στάση απέναντι στο ζήτημα, σχολιάζει: “Οι Έλληνες για πρώτη φορά σοκαρίστηκαν. Η προηγούμενη κυβέρνηση χασομερούσε επί τρία χρόνια. Πρέπει να ταρακουνηθούμε για να ξυπνήσουμε, ακόμη και μέσω των σκληρών λόγων των Γερμανών. Δεν είχαμε συνηθίσει τέτοια γλώσσα. Και ακόμη σκληρότερα πρέπει τώρα να εργαστούμε. Μπροστά μας υπάρχει ένα βουνό στα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Από τότε που είμαι υπουργός, από τον Ιούνιο, είχα τέσσερα Σαββατοκύριακα καιρό για την οικογένειά μου”. Ειδικά για το θέμα της φοροδιαφυγής σημειώνει με νόημα: “Πολλοί πλούσιοι φοροφυγάδες ανήκαν στο περιβάλλον της εξουσίας”.

Σχετικά με την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για επιβολή επιτρόπου αρμοδίου για τον προϋπολογισμό, επισημαίνει: “Οι Έλληνες είναι ένας λαός περήφανος και με αυτοπεποίθηση, θα πετύχουμε μόνοι τους στόχους. Εδώ και πέντε μήνες ζητάμε από τον λαό πραγματικά δραστικές περικοπές. Έχουμε πετύχει σε πέντε μήνες αυτά για τα οποία άλλες δημοκρατίες θα χρειάζονταν μια γενιά. Αυτό είναι ένα θαύμα”. Προειδοποιεί πάντως τη Γερμανία ότι πρέπει να προσέχει, καθώς “υπάρχουν φωνές που προειδοποιούν για μια ηγεμονία, για μια εκγερμανισμένη Ευρώπη”.