ΟΗΕ: Άθλιες οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών στην Ελλάδα

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα αρμόδια κέντρα κράτησης ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για θέματα δικαιωμάτων των μεταναστών, Φρανσουά Κρεπό.

Στις εννέα μέρες που πέρασε στην Ελλάδα, ο κ. Κρεπό επισκέφθηκε έντεκα κέντρα κράτησης μεταναστών, στα περισσότερα από τα οποία οι συνθήκες ήταν άθλιες. Ειδικά στο κέντρο κράτησης της Βέννας, στο νομό Ροδόπης, περιγράφει πως τα κρεβάτια δεν είχαν στρώματα, οι τουαλέτες ήταν βρώμικες και δεν υπήρχε φωτισμός.

“Είναι μέρη στα οποία δε θα ήθελα να περάσω πάνω από μία ώρα. Είναι σοκαριστικά μέρη”, τόνισε ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ, παρουσιάζοντας τα ευρήματά του.

Όπως ανέφερε, πολλοί από τους 130.000 κυρίως Αφρικανούς και Ασιάτες μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας στερούνται τροφής, θέρμανσης και ζεστού νερού, ενώ ανάμεσα σε αυτούς είναι και πολλά παιδιά.

Ο Κρεπό παρατήρησε ακόμα μία έξαρση του ρατσισμού στην Ελλάδα, που όλο και πιο συχνά εκδηλώνεται με επιθέσεις σε μετανάστες, ενώ σημείωσε ότι πολλοί μετανάστες που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Ξένιος Ζευς” δεν είχαν πρόσβαση σε μεταφραστή, καθώς και ότι οι δικηγόροι τους έπαιρναν τα χρήματά τους και μετά παρατούσαν τις υποθέσεις τους.