Ο άνετος Βαρουφάκης παρέδωσε στον… αγχωμένο Τσακαλώτο

Σε μια σύντομη τελετή ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη και του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρου Σαγιά, ορκίσθηκε το απόγευμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος έδωσε πολιτικό όρκο, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μέχρι το πρωί κατείχε ο Γιάννης Βαρουφάκης. 
Μιλώντας με δημοσιογράφους, λίγο πριν την ορκωμοσία του ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών σε μια δύσκολη στιγμή και πρόσθεσε “θα ήταν ψέμα να σας έλεγα ότι δεν είμαι αγχωμένος”.

Κατόπιν, ο κ. Τσακαλώτος μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου και έγινε η τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών έπλεξε το εγκώμιο του διαδόχου του, τονίζοντας πως μαζί έχουν κοινές αναφορές, κοινή διάγνωση του προβλήματος και κοινό στόχο, το σπάσιμο του αυτοτροφοδοτούμενου κύκλου της κρίσης.

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - αφού παραδέχτηκε ότι έχει μεγάλο τρακ και αγωνία, καθώς δεν παίρνει «αυτή τη θέση στην πιο εύκολη στιγμή της ιστορίας- εκτίμησε πως είναι εφικτό να αλλάξει κάτι σε αυτήν την Ευρώπη, κάνοντας λόγο για θετικά, αλλά και αρνητικά μηνύματα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ παραδέχθηκε πως έχει τρακ και μεγάλη αγωνία για τον νέο ρόλο του. Ευχαρίστησε ακόμα τον Γιάννη Βαρουφάκη, επισημαίνοντας πως δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο αν δεν ήταν αυτός.

" Σε αυτό το σημείο δεν θα είχαμε φθάσει χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη. Δεν θα μπορούσε άλλος υπουργός να είχε αναλάβει τη θέση και να μιλά πλέον όλη η Ευρώπη και ο πλανήτης για τη βιώσιμη λύση και ότι αυτό που ζητάν από αυτή τη χώρα δεν μπορεί να γίνει" ανέφερε, για να συμπληρώσει ότι "νομίζω όλοι μαζί, όλος ο λαός πρέπει να του πει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ελπίζω ότι θα μπορώ να συνεχίσω αυτό το έργο, ότι θα είναι δίπλα μου".

Αναφερόμενος στη θητεία του στο υπουργείο, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «αυτούς τους πέντε μήνες προσπαθήσαμε αντί να αναθεματίζουμε το σκοτάδι, να ανάψουμε ένα μικρό κερί».

Ο κ. Βαρουφάκης προσδιόρισε σε επτά σημεία το έργο στο υπουργείο, και ειδικότερα στα εξής:

*Στον αλγοριθμικό έλεγχο από ΣΔΟΕ, ΓΓΔΕ και Ελληνική Ένωση Τραπεζών στις καταθέσεις. Προανήγγειλε σοβαρότατο πλήγμα στη φοροδιαφυγή τον Σεπτέμβριο.

*Στην πρόταση στους θεσμούς για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ.

*Στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, μέσω του φορολογικού καθεστώτος των start up.

*Στην αναβάθμιση της ΓΓΠΣ και σε σύστημα πληρωμών.

*Στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τον μετασχηματισμό της αρμόδιας γενικής γραμματείας σε αναπτυξιακή τράπεζα.

*Στον εξορθολογισμό του μισθολογίου των υπαλλήλων του υπουργείου.

*Στην ανασύσταση των Σωμάτων Οικονομικών Επιθεωρητών.