Συμφωνία: Το επικίνδυνο 48ωρο του Αλέξη Τσίπρα

Η θριαμβευτική επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής ανήκει ήδη στο παρελθόν για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που με “όπλο” στη φαρέτρα του τη λαϊκή ετυμηγορία αναμένεται να έχει πυρετώδεις διαβουλεύσεις το επόμενο 48ωρο με παράγοντες εντός και εκτός Ελλάδος, με στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ελπίζοντας αυτή τη φορά σε ένα... happy end.

Ο μαραθώνιος επαφών του πρωθυπουργού ξεκινά στις 10 το πρωί, με το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από σχετικό αίτημα του Αλέξη Τσίπρα. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Κυριακής, στο συμβούλιο θα καταθέσει τις προτάσεις του για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ενώ θα ακούσει και τις προτάσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών (πλην του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει).

Σημειώνεται πως τη Νέα Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει στο συμβούλιο ο προσωρινός πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά.

Όμως οι διαβουλεύσεις θα είναι έντονες και στο εξωτερικό, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ήδη έρθει σε τηλεφωνική επαφή με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει επικοινωνία και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν πιθανότατα και τη Δευτέρα.

Ωστόσο, το “κυρίως πιάτο” έρχεται την Τρίτη, οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα, όπου θα αξιολογηθούν οι εξελίξεις μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ήδη, οι περισσότερες δηλώσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι ξεκάθαρα αρνητικές, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να κάνει λόγο για “λυπηρό αποτέλεσμα” και τον Μάρτιν Σουλτς να προειδοποιεί ότι έρχονται “δύσκολες ώρες” για τους Έλληνες, εκπέμποντας μηνύματα που μόνο ελπιδοφόρα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Πόσω μάλλον από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος να ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το θέμα-ταμπού του χρέους, ποντάροντας σε μεγάλο βαθμό στην πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που χαρακτηρίζει μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος και προτείνει γενναίο “κούρεμα”.

Πάντως, υπάρχουν δύο σημαντικά στοιχεία που θα επηρεάσουν τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής: Πρώτον, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τη Δευτέρα για το αν θα αυξήσει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, με την κυβέρνηση να ελπίζει σε μία “ανάσα” που θα ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε οριακό σημείο, και θα βοηθήσει στο να ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες. Και δεύτερον, το Eurogroup της Τρίτης, που θα προηγηθεί της Συνόδου Κορυφής, και στο οποίο είναι πιθανό να συζητηθεί το ενδεχόμενο της σύνταξης ενός τρίτου πακέτου στήριξης.

Πάντως, όπως προκύπτει από τα δεδομένα, θεωρείται μάλλον δύσκολο να μπορέσει ο πρωθυπουργός να τηρήσει την υπόσχεσή του για συμφωνία εντός 48 ωρών από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.