Λαφαζάνης: Έχουμε και εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα

Για μια "εναλλακτική προοπτική για τον τόπο" έκανε λόγο ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, εάν δεν επιτευχθεί το "όχι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής, που ζητά η κυβέρνηση αλλά και η επιθυμία των δανειστών για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

"Αν δεν επιτευχθεί αυτό, ασφαλώς θα μπούμε σε μια άλλη φάση και τότε, βεβαίως, η ελληνική Κυβέρνηση θα αναδείξει μια εναλλακτική προοπτική για τον τόπο" είπε ο κ. Λαφαζάνης μιλώντας στο Rossiya 24 (το πλήρες κείμενο της συνέντευξης μεταφρασμένο στο iskra.gr).

Ερωτηθείς όμως αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία. "Αυτό το σχέδιο που έχουμε, δεν είναι η ώρα να το αναδείξουμε και να το προβάλουμε" είπε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ.

Επέρριψε την ευθύνη για το δημοψήφισμα αποκλειστικά στην πλευρά των θεσμών λέγοντας πως εκβίασαν την Ελλάδα, μέσω και της ΕΚΤ και του κλεισίματος του ELA.

Είπε πάντως ότι "η ζωή στην Αθήνα και στην Ελλάδα εξελίσσεται με αρκετά ομαλό τρόπο" παρά τις κλειστές τράπεζες.

"Ασφαλώς οι τράπεζες αυτή την ώρα είναι κλειστές. Και οι τράπεζες είναι κλειστές, όχι γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση ξύπνησε ένα πρωί και είπε να πάμε να βάλουμε λουκέτο στις τράπεζες. Οι τράπεζες κλείσανε εξαιτίας της απαράδεκτης στάσης των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ, οι οποίοι αδικαιολόγητα και εκβιαστικά έκοψαν το σύστημα ρευστότητας ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Αυτός ο αδίστακτος εκβιασμός απ’ την πλευρά των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ, αποσκοπούσε σε ένα και μόνο πράγμα : να πιέσει την ελληνική Κυβέρνηση".

Είπε πάντως ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα εφοδιασμού με τρόφιμα και καύσιμα ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον.

Ενώ πρόσθεσε ότι "η βοήθεια στη χώρα μας και στον ελληνικό λαό σε τούτες τις δύσκολες στιγμές είναι πάντα ευπρόσδεκτη και κάθε χειρονομία, έστω και συμβολική προς την πλευρά μας, θα είναι ευχάριστη και θα την αποδεχτούμε με ιδιαίτερη χαρά".