Δημοψήφισμα 2015: Κλειστές οι τράπεζες και 60 ευρώ το όριο αναλήψεων στα ΑΤΜ

Δραματικές οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε εκτός από την επιβολή capital controls και το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων για 6 ημέρες, μέχρι τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, έχει γίνει ειδική πρόβλεψη για τους συνταξιούχους, ενώ το όριο των αναλήψεων διαμορφώνεται στα 60 ευρώ ημερησίως, τουλάχιστον για τις πρώτες ήμερες, όπως διευκρινίστηκε. Οι συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από τα έκτακτα μέτρα, καθώς ορισμένα καταστήματα τραπεζών θα λειτουργήσουν για την καταβολή των συντάξεων.

Ο έλεγχος κεφαλαίων δεν επηρεάζει τους τουρίστες, καθώς σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στη χώρα τους.

Είχε προηγηθεί πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, όποτε και ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι έστειλε εκ νέου αίτημα παράτασης της συμφωνίας, ενώ υπογράμμισε ότι είναι διασφαλισμένη η καταβολή των μισθών και των συντάξεων, καθώς και οι τραπεζικές καταθέσεις.

Ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων είχε προταθεί κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, μετά την παράταση που δόθηκε στον ELA για 48 ώρες, αλλά δίχως να αυξηθεί το διαθέσιμο όριο χρηματοδότησης.

Το δραματικό διάγγελμα Τσίπρα

Με επίθεση κατά της απόφασης του Eurogroup να μην εγκρίνει το αίτημα της κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ξεκίνησε το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός. «Η απόφαση αυτή οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδος να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμούς στις τραπεζικές αναλήψεις», εξήγησε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως έστειλε την Κυριακή εκ νέου το αίτημα σύντομης παράτασης της συμφωνίας στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους 18 αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς και στους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αναμένω την άμεση αντίδρασή τους σε ένα στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας», δήλωσε για να υπογραμμίσει ότι «είναι οι μόνοι που μπορούν το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και απόψε το βράδυ, να ανατρέψουν την απόφαση του EG και να δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών».

Ο Τσίπρας συνέστησε ότι «αυτό που απαιτείται τις επόμενες μέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή», για να σημειώσει ότι «οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες» και πως «το ίδιο διασφαλισμένη είναι και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων».

«Τούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετρόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Δε θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει. Θα τα καταφέρουμε», τόνισε.