“Αίνιγμα ο Τσίπρας, θα κάνει κίνηση ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα”

Ένα "πραγματικό αίνιγμα" αποτελεί για τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των συζητήσεών του με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο πρακτορείο Reuters.

"Είναι ένας πραγματιστής πολιτικός ή ένας ιδεολόγος; Έχει τον έλεγχο ή είναι υπό τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ; Ακόμα και μετά από όλες αυτές τις εβδομάδες, πραγματικά δεν ξέρουμε", δηλώνει Ευρωπαίους αξιωματούχος.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, υπάρχουν και άλλα "σκοτεινά σημεία" γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, όπως το αν θεωρεί πως μία ελληνική χρεοκοπία θα ενίσχυε ή θα αποδυνάμωνε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.

Οι πηγές του Reuters αναφέρουν πως σε Γερμανία και Γαλλία ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιμετωπίζεται ως ένας έξυπνος άνθρωπος, όμως η λανθασμένη διαπραγματευτική του τακτική εγείρει το ερώτημα αν θα ήταν πρόθυμος να αψηφήσει το ίδιο του το κόμμα και αν έχει μία στρατηγική για να περάσει μία συμφωνία από τη Βουλή και να αποφύγει μία χρεοκοπία.

Καταγράφοντας το παρασκήνιο των επαφών του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, το δημοσίευμα αναφέρει ότι μετά από πέντε ώρες συζήτησης με τους επικεφαλής των θεσμών την Τετάρτη φαινόταν ο Αλέξης Τσίπρας φαινόταν να μετακινείται πιο κοντά σε μία συμφωνία. "Μετά βγήκε από το δωμάτιο για να μιλήσει με την αντιπροσωπεία του σε μία διπλανή αίθουσα και ήρθε πάλι μετά από λίγο λέγοντας ότι όλα ήταν απαράδεκτα", σύμφωνα με πηγή με γνώση των συζητήσεων.

Όσο για τις φημολογούμενες διαφορές ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάννη Βαρουφάκη, Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολιάζει πως αυτές είναι περισσότερο διαφορές στο στυλ, παρά στην ουσία. "Οι διαφορές είναι ένας μύθος που συντηρούν", εκτιμά.

Τώρα, σημειώνει το Reuters, ορισμένοι ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναρωτιούνται αν θα χρειαστεί μία περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης, όπως μία καθυστέρηση πληρωμών προς το ΔΝΤ, για να πειστεί ο πρωθυπουργός να δεχθεί μία συμφωνία.

"Ίσως ο Τσίπρας πραγματικά χρειάζεται αυτό το σοκ μετά τις 30 Ιουνίου", ανέφερε ο ίδιος διπλωμάτης. "Αλλά ελπίζουμε ότι θα επανέλθει στη λογική νωρίτερα".

Ευρωπαίοι διπλωμάτες που έχουν παρακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι θα κάνει κίνηση μόνο "ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα" - αν την κάνει...