Ελληνική ιθαγένεια STOP μέχρι νεωτέρας

Το “πάγωμα” των διαδικασιών για χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας ζητά με εγκύκλιο που απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, αν και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Ραγκούση δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί.

Στην εγκύκλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ζητά την αναστολή της διαδικασίας απονομής ιθαγένειας όλων των αιτήσεων που βασίζονται στα άρθρα 1Α και 24 του νόμου 3838/2010, εν όψει της δημοσίευσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας περί της αντισυνταγματικότητάς τους. Ζητά ακόμα να ενημερωθούν και οι Δήμοι για την απόφαση.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τη διαρροή της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου Ραγκούση, βάσει της οποίας ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έδωσε εντολή στον κ. Αθανασίου να αλλάξει τον νόμο και να τον κάνει πιο αυστηρό, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά, που τόνισαν ότι θα πρέπει πρώτα να δημοσιευθεί η απόφαση πριν προβεί η κυβέρνηση σε τέτοιες ενέργειες.

Πηγές του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτηρίζουν "παράνομη" την εγκύκλιο του κ. Αθανασίου, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει τη λειτουργία της κυβερνητικής συνεργασίας.