Τσίπρας: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για συμφωνία

“Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας”, δήλωσε κατά την ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ο Αλέξης Τσίπρας, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προβεί σε συμβιβασμούς προκειμένου η συμφωνία αυτή να πάρει σάρκα και οστά.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η συμφωνία αυτή θα πρέπει να προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και ένα αναπτυξιακό πακέτο, ενώ θα πρέπει να επιλύει το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας. Θα πρέπει ακόμα να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους και να μην επιβάλλει νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Ωστόσο, σχολίασε πως υπάρχουν κύκλοι που δεν θέλουν να δουν αυτήν τη συμφωνία να επιτυγχάνεται, ενώ υποστήριξε πως η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί διαπραγματευτική τακτική των εταίρων, υποστηρίζοντας μάλιστα πως όσοι επιβάλλουν οικονομική ασφυξία στην Ελλάδα θα λογοδοτήσουν, και επεσήμανε πως όταν επιλυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας, θα γίνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.

Παρουσιάζοντας τους άξονες της κυβέρνησης όσον αφορά στη δημόσια διοίκηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πρώτος άξονας είναι ο νέος οργανισμός των υπουργείων και δεύτερος άξονας η απλοποίηση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε ακόμα σε κωδικοποίηση της νομοθεσίας, που αποτελεί αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου και όλων των πολιτών, σε απλοποίηση φορολογικού συστήματος και φορολογικών διαδικασιών, καταπολέμηση φοροδιαφυγής και δημιουργία σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς και επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης πολιτικής και διοικητικής.