Δρίτσας: Οι προσφυγικές ροές θα αυξάνονται όλο και περισσότερο

Συνεχώς αυξανόμενες θα είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών, κυρίως από την Συρία, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Οι εκτιμήσεις από παντού, πρόσθεσε, είναι ότι για τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων από τη Συρία, που είναι ίσως και πάνω από δύο εκατομμύρια, εξαντλείται η προσδοκία επιστροφής στην πατρίδα τους, λόγω των εξελίξεων σε αυτή, και θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να είναι το πρώτο βήμα για πολλούς από αυτούς. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, είπε ο κ. Δρίτσας, δεν είναι συγκυριακό και έτσι το αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2015, όπως ισχυρίζεται η κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, τόνισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό πως η απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πολλά θετικά σημεία. Η χώρα, είπε, πήγε καλά προετοιμασμένη στη σύνοδο και σε αυτό βοήθησαν οι ηγεσίες του Λιμενικού Σώματος, αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο τριπλασιασμός του ποσού ενίσχυσης για τα προγράμματα “ΤΡΙΤΩΝ” και “ΠΟΣΕΙΔΩΝ” είναι σημαντική απόφαση, όπως και η απόφαση με την οποία άνοιξε ένα μικρό παράθυρο στον τομέα της αναλογικής υποδοχής των προσφύγων-μεταναστών και που προβλέπει μεταφορά κάποιων από αυτούς σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε.

Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, συνέχισε ο κ. Δρίτσας, και χαρακτηρίζοντας τη δράση των διακινητών “εγκληματική” ανέφερε ότι παρά την συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στο Λιμενικό των δύο χωρών θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο η Τουρκία στον τομέα αυτό.

“Πάμε να κάνουμε σε δύο μήνες αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια” στο πλαίσιο της ΕΕ, σημείωσε ο κ. Δρίτσας, ενώ για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος είπε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουν δεν είναι απλώς αξιέπαινες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα όρια της αντοχής τους.