Κυβερνητικές πηγές: Τι συμφωνήθηκε στη Μόσχα

Η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρώσικη ομοσπονδία ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ιδιαίτερα στη Μόσχα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα.

Υπήρξε, μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, κοινή βούληση ώστε το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών στη ρωσική επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Αυτή η διαδικασία, εξηγούν, δε λογίζεται ως εξαγωγή, κι αυτό γιατί θα τα διακινούν ρώσικες εταιρίες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και Έλληνες παραγωγοί. Έτσι, τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα. Τα προϊόντα θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία, πράγμα το οποίο, ουσιαστικά, θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να ξεπεράσουν ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο που είχε τεθεί το περασμένο καλοκαίρι και μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας. Και αυτό, όπως τονίζουν, είναι μια πολύ σημαντική -έστω έμμεση- ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.

Ο Ρώσος πρόεδρος, σε ό, τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι από “τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα” και “τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων” θα κερδίσουν και οι Ρώσοι παραγωγοί.

Εξάλλου, όσον αφορά τον αγωγό, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν σημείωσε πως η “καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου”. Είμαστε έτοιμοι, τόνισε ο κ. Πούτιν, προκειμένου “όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού”, αλλά και “να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων”. Ο κ. Πούτιν, δηλαδή, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, απάντησε ουσιαστικά και σε όσους διερωτώνται ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού. Είπε χαρακτηριστικά ότι διερευνάται η “δυνατότητα άμεσης προκαταβολής μελλοντικών κερδών και αποπληρωμής από την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού”. Ότι, δηλαδή, η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός. Και, βέβαια, κατά τον Ρώσο πρόεδρο ο αγωγός “θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας”, ενώ μίλησε και για “μεγάλα κέρδη χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από τη διαμετακόμιση του αερίου”.

Επιπλέον, σημειώνουν, η Ρωσία δια του προέδρου της εξέφρασε τη θέληση να μετάσχει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα αφορούν σε αγωγούς, ενέργεια, λιμάνια, κ.λπ, ενώ ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως “η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια”, ερωτηθείς σχετικά. “Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος, για μια οικονομική κρίση, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκή”, τόνισε, απατώντας στην ίδια ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας.