Από το “Μαζί τα φάγαμε”, στο “Μαζί θα τα καταφέρουμε”

21 Σεπτεμβρίου 2010 : Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δηλώνει στη Βουλή το περίφημο “Μαζί τα φάγαμε”, θέλοντας – όπως ο ίδιος εξήγησε – να υποδηλώσει “μια σχέση πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς, εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής”.

Έπεισε ;

Ελάχιστους. Κι αυτό, γιατί επεδίωξε με αυτή τη δήλωση να διώξει από πάνω του – και από την τότε κυβέρνηση, που υπέγραψε τυφλά το μνημόνιο, χωρίς διαπραγμάτευση – τις όποιες ευθύνες για το πώς, γιατί και ποιοι έφτασαν τη χώρα ως εδώ.  

Επιχείρησε να καταστήσει συνυπεύθυνους όλους τους Έλληνες πολίτες. Όχι μόνο αυτούς, που, ναι, λειτούργησαν πελατειακά και ζήτησαν και πήραν διορισμούς, αλλά και τα εκατομμύρια των υπολοίπων, οι οποίοι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και δεν απολαμβάνουν τα ανάλογα επίπεδα παροχών σε υγεία, παιδεία και ασφάλεια.

27 Νοεμβρίου 2012. Ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό – αναφερόμενος στη συμφωνία Ευρωπαίων και ΔΝΤ για την Ελλάδα – ότι “μαζί το πετύχαμε” και “μαζί θα τα καταφέρουμε”.

Δυόμισι χρόνια μετά από τη δήλωση Πάγκαλου, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ενώσει, αντί να διχάσει. Όντας πέντε μήνες επικεφαλής μιας τρικομματικής κυβέρνησης, και έχοντας περάσει στη Βουλή και άλλα επώδυνα μέτρα, ο Αντώνης Σαμαράς έρχεται – αφού έχει το πρώτο θετικό μήνυμα στα χέρια του – να δηλώσει πως αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τις θυσίες όλων...

...να δηλώσει πως θα επιχειρηθεί να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα της επιτυχίας όλοι μαζί.

Το μήνυμά του είναι σαφές : επιχειρεί να δηλώσει ενωτικός, σε μια περίοδο που υπάρχουν αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης για την πολιτική, που ακολουθείται.

Το αν θα το καταφέρει, θα εξαρτηθεί από το τι θα πράξει και πώς θα κινηθεί η κυβέρνησή του. Γιατί, άλλους νόμους που θα ψηφίζονται και δεν θα εφαρμόζονται – και άρα θα ενεργοποιούν τις ρήτρες με νέα μέτρα – ουδείς αντέχει.

Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση είναι διαφορετική. Δεν στοχοποιείται και δεν ποινικοποιείται εκ των προτέρων καμία κατηγορία πολιτών. Κι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα.

 

Καλησπέρα σας.

[email protected]