Εφαρμογή, δουλειά, ανάπτυξη το τρίπτυχο Σαμαρά

Σημαντική ανάσα στην τρικομματική κυβέρνηση αλλά και στην οικονομία δίνει η απόφαση του Eurogroup. Ο Α. Σαμαράς θέλει να εκμεταλλευτεί τον "αέρα" που φυσά, ούριος, από την απόφαση της Ευρώπης αν και υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες και γι αυτό συγκαλεί, τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσει θέματα συντονισμού της κυβέρνησης - πιθανές αλλαγές υπουργών και τη σύσταση του συντονιστικού- καθώς, και το υπουργικό για να ζητήσει εφαρμογή όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί ακόμα και νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα, απόλυτη τήρηση των υπεσχημένων στην τρόικα και πρωτοβουλίες για ανάπτυξη.

"Τα κεφάλια μέσα" θα είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού στους υπουργούς , ο οποίος μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα τους αξιολογήσει και θα αποφασίσει ποιοι "κάνουν για τη δουλειά".  Ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να χαθεί το "momentum" που δημιουργεί η απόφαση και επιδιώκει να   κεφαλαιοποιήσει τα πολιτικά κέρδη. Επιχειρεί ταυτόχρονα να δώσει ελπίδα στους πολίτες αλλά και κλίμα ενότητας στην κοινωνία σε μια προσπάθεια "συναγερμού και συσπείρωσης", όπως λένε συνεργάτες του των "υγιών δυνάμεων" και των πολιτών που αγωνιούν για την επόμενη ημέρα των οικογενειών τους και των παιδιών τους.

Μόνο έτσι μπορεί η χώρα να πάει μπροστά λένε στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου και υπενθυμίζουν πως ο κ. Σαμαράς έχει σκοπό να πάρει πάνω του την υπόθεση ανάπτυξη για να προσπαθήσει να  δώσει προοπτική και ελπίδα στους νέους και τους ανέργους. Πολιτικά και οικονομικά είναι η μοναδική δυνατότητα για τη χώρα και αλλά και για τον κ. Σαμαρά. H ανάπτυξη ήταν η σημαία του κ. Σαμαρά στην αντιπολίτευση και θα είναι και στην κυβέρνηση εξηγεί στενός συνεργάτης του σημειώνοντας πως αποτελεί βαθιά πεποίθηση του πρωθυπουργού πως μόνο με μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει προοπτική για τον τόπο.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά με την επαναγορά του χρέους και η χώρα "νιώσει" πως δεν βρίσκεται σε συνεχή "ομηρία", πως οι επενδυτές μπορούν να αισθανθούν ασφαλείς και η κυβέρνηση προχωρήσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις τότε μπορεί από τον Μάρτιο και μετά να αλλάξει εντελώς το κλίμα. Αυτό το κλίμα, ο κ. Σαμαράς, έχει ως  στρατηγικό στόχο να εκμεταλλευτεί πολιτικά και ενδεχομένως και να ζητήσει ανανέωση και πιο ισχυρή εντολή από εκλογές.

Η βάση για την Ευρω- κεντροδεξιά Ελιά

"Σε καμία περίπτωση δεν θέλει εκλογές" λένε συνεργάτες του, αλλά πιθανότατα να είναι απαραίτητες για να αναζωογονηθεί το πολιτικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο A. Σαμαράς στη δήλωσή του ανέφερε πως "το κίνημα των μεταρρυθμίσεων, το κίνημα για την Αναγέννηση της Ελλάδας τώρα δυναμώνει. Για μια  Ελλάδα ανταγωνιστική και Ευρωπαϊκή. Και με Έλληνες περήφανους. Με μια δημοκρατία σύγχρονη. Και μια κοινωνία ενωμένη, με αυτοσεβασμό και με αυτοπεποίθηση". Αυτό αποτελεί τη βάση για την Ευρω- κεντροδεξιά Ελιά που οραματίζεται ο κ. Σαμαράς.

Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι αποδίδει εύσημα με κάθε ευκαιρία  στους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη για τη στήριξη τους, ούτε ότι επιχειρεί συνεχώς να ταυτίσει το ΣΥΡΙΖΑ με τη δραχμή και την απομόνωση. Από τώρα επί της ουσίας προσπαθεί να θέσει τις βάσει που θα διεξαχθεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αν, όμως, δεν καταφέρει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, δεν  επιταχυνθούν οι ρυθμοί, και χρειαστούν και νέα μέτρα, τότε η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να επιβιώσει, και ο στρατηγικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού θα μείνει στα χαρτιά.