Σουλτς: Κάντε κάτι τώρα για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

Έκκληση για ψυχραιμία και αποφυγή εντάσεων απηύθυνε προς όλες τις πλευρές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής.

“Οι Έλληνες έχουν υποφέρει κοινωνικές δυσχέρειες ως αποτέλεσμα μονόπλευρων περικοπών στον προϋπολογισμό. Και πρέπει να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να θεραπεύσουμε αυτές τις δυσχέρειες. Γιατί όλοι το ξέρουμε: όταν ο κοινωνικός ιστός αποδυναμώνεται, απειλεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς”, τόνισε ο Σουλτς και αναφέρθηκε ειδικά στην ανεργία των νέων, υπογραμμίζοντας πως “δεν είναι δίκαιο οι νέοι άνθρωποι να πληρώνουν με τις ευκαιρίες της ζωής τους για μία κρίση που δεν προκάλεσαν”.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, “δε θα λύσουμε τα προβλήματα κατηγορώντας ο ένας τον άλλο. Δε θα επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη χωρίς αξιοπιστία. Δε θα βρούμε τρόπο για την έξοδο από την κρίση, αν δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε αμοιβαίες εγγυήσεις”.

Όπως σημείωσε ο Σουλτς, για να οικοδομηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη θα πρέπει όλοι να αποφεύγουν τις προκλήσεις. “Με ανησυχεί βαθύτατα το ότι κάποιοι πολιτικοί χρησιμοποιούν φτηνά σλόγκαν για να προκαλέσουν αναταραχή στην κοινή γνώμη, ότι οι λαοί προτρέπονται να μισούν ο ένας τον άλλο, ότι οι Ευρωπαίοι τοποθετούνται ο ένας εναντίον του άλλου, αν και είναι όλοι, είμαστε όλοι, θύματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης”, επεσήμανε.

“Σε αυτό το περιβάλλον οικονομικών και κοινωνικών εντάσεων, οι λαϊκιστές και οι εξτρεμιστές σπέρνουν λόγια μίσους, και η Ευρώπη θερίζει μία σοδειά μνησικακίας και διχόνοιας. Οι δαίμονες του παρελθόντος σηκώνουν τα άσχημα κεφάλια τους για άλλη μία φορά, δαίμονες που έφεραν μόνο δεινά και πόλεμο στους λαούς της Ευρώπης”, τόνισε ο Σουλτς, προειδοποιώντας κατά της ενίσχυσης της ξενοφοβίας και προτρέποντας τους πάντες να είναι ψύχραιμοι και να μην “καίνε γέφυρες που είναι δύσκολο να ξαναχτιστούν”.