Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που ψηφίζεται στη Βουλή

Ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για την οργάνωση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων. 

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπονται:

- Δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
- Επίδομα ενοικίου για την εξασφάλιση στέγης σε 30.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
- Επιδότηση σίτισης σε φυσικά πρόσωπα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
- Σύσταση Γενικής Γραμματείας για τη Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ΓΕ.Γ.ΚΑ.Δ.) και καθορισμός των αρμοδιοτήτων της.
- Ρυθμίσεις που αφορούν στη μεταφορά μαθητών.
- Παροχές ασθένειας σε άνεργους και υποαπασχολούμενους.

Αναλυτικά: 

Παρέχεται για το έτος 2015, δωρεάν ρεύμα 300 kW μηνιαίως, για τις ανάγκες της κύριας κατοικίας νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες "ακραίας φτώχειας" - ενώ επανασυνδέεται η παροχή ρεύματος σε όποια τέτοια νοικοκυριά είχε διακοπεί. Η ρύθμιση των μέχρι σήμερα οφειλών τους δε, παραπέμπεται σε μελλοντική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το συνολικό ύψος της σχετικής δαπάνης, υπολογίζεται σε 22,1 εκ. ευρώ.

Χορηγείται φέτος επίδομα ενοικίου ύψους 70 ευρώ ανά άτομο και μέχρι 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια, σε 30.000 νοικοκυριά "που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και δεν έχουν δυνατότητα στέγασης σε ιδιόκτητο ακίνητο εντός του δήμου της κύριας κατοικίας τους" - ενώ ανοικτό μένει το ενδεχόμενο να παραταθεί το επίδομα και για το έτος 2016. Το ποσό είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οιουδήποτε άλλου προνοιακού επιδόματος. Μπορεί ωστόσο το επίδομα αυτό, να συμψηφιστεί με βεβαιωμένες και ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Η συνολική δαπάνη του, ανέρχεται σε 40,5 εκ. ευρώ.

Για το πρόβλημα της σίτισης των προσώπων που βιώνουν την "ακραία φτώχεια", χορηγείται επιδότηση σίτισης συνολικού ύψους 137,7 εκ. ευρώ, υπό τη μορφή εκπτωτικών κουπονιών ή κάποιου άλλου είδους ηλεκτρονική διευθέτηση. Για την επιδότηση αυτή ωστόσο, λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων του εκάστοτε δικαιούχου, από κάθε πηγή. Πολίτες που έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση φορολογικής δήλωσης, καθώς και άνεργοι που έχουν πάψει να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, δηλώνουν οι ίδιοι το ύψος των εισοδημάτων τους με υπεύθυνη δήλωση.

Σημειώνεται πως από τις παραπάνω παροχές εξαιρούνται οι δικαιούχοι των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοηθείας για τους Απόρους, και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (στόχος 9), ενώ οι προϋποθέσεις για την παροχή και τον έλεγχο των ευεργετημάτων, θα εξειδικευτούν σε μελλοντική κοινή απόφαση.

Δείτε τις διατάξεις του νομοσχεδίου: