Τσίπρας: Enough is enough, εμείς θα αποφασίζουμε για μεταρρυθμίσεις

Σε νέα βάση ξεκινά η συνεργασία της Ελλάδας με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, οι μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η κυβέρνηση είναι αυτές που θέλει να κάνει, απλά ο ΟΟΣΑ θα τη βοηθήσει, παρέχοντας την αναγκαία τεχνική υποδομή, ενώ αναφέρθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις που όπως είπε εκβιάζονταν να δεχθούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ξεκαθαρίζοντας πως το “παλιό” πρόγραμμα βασιζόταν στην εσωτερική υποτίμηση, ενώ το “νέο” πρόγραμμα στοχεύει στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί στη λέξη “μεταρρύθμιση” ένα θετικό κοινωνικό πρόσημο και να χτυπηθούν τα μεγάλα συμφέροντα που δημιουργούν ολιγοπώλια, ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για ρήξη με τα μεγάλα αυτά συμφέροντα.

Όσο για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ένα κλίμα “αμοιβαίας καχυποψίας” και ζήτησε να υπάρξει αμοιβαία τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί από τις 20 Φεβρουαρίου, διαμηνύοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας το επόμενο χρονικό διάστημα, ακόμα και αν δεν υπάρξει εκταμίευση.

Από την πλευρά του, ο Άνχελ Γκουρία έκανε λόγο για μία συμφωνία που σχετίζεται με τη διαφάνεια, την απασχόληση, τον ανταγωνισμό και τα ολιγοπώλια, διευκρινίζοντας ότι ο ΟΟΣΑ προτείνει πάντα λύσεις που είναι συμβατές σε επίπεδο οικονομίας και επαναλαμβάνοντας και ο ίδιος ότι η Ελλάδα θα αποφασίσει ποιες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν.