Ελπιδοφόρα η επόμενη ημέρα

Κομβικής σημασίας νίκη θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου την χθεσινή απόφαση του Eurogroup, κρατά όμως χαμηλούς τόνους καθώς, όπως επισημαίνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, "τα δύσκολα τώρα αρχιζουν". Πράγματι, η κυβέρνηση συνασπισμού θα πρέπει να διατηρήσει τη συνοχή της στην πορεία εφαρμογής της νέας απόφασης, να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις που όρισαν οι δανειστές, να εφαρμόσει τους όρους και τα νέα μέτρα και παράλληλα να διατηρήσει την κοινωνική ειρήνη και συνοχή, προβάλλοντας το όραμα του 2020.

Σ' αυτό το όραμα θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα που θα απευθύνει στον ελληνικό λαό το απόγευμα, μιλώντας για "μια νέα ημέρα που δεν θα είναι ευκολη, αλλα θα είναι ελπιδοφόρα". Αύριο στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Α. Σαμαράς θα θέσει επί τάπητος τις νέες προτεραιότητες και θα ζητήσει από τους υπουργούς του μέσα στην εβδομάδα οριστικά χρονοδιαγράμματα, ενώ θα ανακοινώσει την ίδρυση ειδικού γραφείου παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, με έδρα το Μέγαρο.

Όσο για τον θρυλούμενο ανασχηματισμό και τις φήμες ότι ενδέχεται να γίνει και εντός της εβδομάδας, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοια σκέψη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια αναδόμηση της κυβέρνησης είναι πιθανή αφού ολοκληρωθεί η επαναγορά των ομολόγων και ληφθεί το πρώτο μεγάλο ποσό της δόσης. Ουσιαστικά δείχνουν ανασχηματισμό μετά το νέο έτος ή ακόμα μακρύτερα, τον Μάρτιο με την καταβολή και των υπόλοιπων τμημάτων της δόσης.