Στις 20 Απριλίου ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής

Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού θα ξεκινήσει στις 20 Απριλίου η δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (215/2015), θα καθίσουν συνολικά 70 άτομα. Ανάμεσά τους ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, και σύσσωμη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα, τα μέλη της οποίας θα λογοδοτήσουν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της οπλοφορίας, απόπειρας ανθρωποκτονιών, κ.ά.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο σκληρός πυρήνας του κόμματος αποτελεί εγκληματική οργάνωση, που φέρει τον μανδύα πολιτικού κόμματος και λειτουργεί σε ναζιστικά πρότυπα, με ένοπλο τμήμα, στρατιωτικού τύπου οργάνωση, τυφλή υποταγή στον αρχηγό και στόχο να επιβάλει με βίαια και έκνομα μέσα τις θέσεις της σε αντιπάλους και αλλοδαπούς.

Τι λέει το παραπεμπτικό βούλευμα

Συγκεκριμένα, οι δυο από τους τρεις δικαστές που υπογράφουν το παραπεμπτικό βούλευμα εντοπίζουν σοβαρές ενδείξεις για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος των 18 νυν και πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Οι δικαστές αναφέρουν πως πίσω από το κόμμα της Χρυσής Αυγής "κρύβεται" μια
δομημένη οργάνωση με ιεραρχία, απόλυτο αρχηγό αλλά και τάγματα εφόδου που εκτελούσαν τις εντολές της ηγεσίας και των ανώτερων στελεχών.

Στο πολυσέλιδο βούλευμά τους οι εφέτες καταγράφουν τη δράση της οργάνωσης αναφέροντας ότι: "Η επιχειρησιακή δράση της, η οποία είχε σκοπό την αντιμετώπιση δια τη βίας των αντινοφρονούντων, αλλοδαπών, αλλά και όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδεολογικοί εχθροί της και κατ' επέκταση τη βίαιη επιβολή των ιδεών της, εκδηλωνόταν μέσω των τοπικών οργανώσεων της και πάντοτε υπό την καθοδήγηση ανωτέρου στην ιεραρχία στελέχους, με βάση οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούσαν τα τάγματα εφόδου".

Οι δύο εφέτες έκριναν πως η οργάνωση είχε διαρκή δράση που ξεκινά το 2008 με στόχο την τέλεση κακουργημάτων, όπως η δολοφονία του Π. Φύσσα, η δολοφονική επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ, αλλά και η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγύπτιων ψαράδων.

"Στο πλαίσιο αυτό, κατ' εφαρμογή των κατασταστικών αρχών και επιδιώξεών της, ενεργώντας πάντα με βάση οργανωμένο σχέδιο δράσης, κατανομή ρόλων και αυστηρά καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, διαπράχθηκαν δεκάδες αξιόποινες πράξεις και εγκληματικές επιθέσεις σε βάρος ομάδων ατόμων", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα των Εφετών.

Οι δικαστές θεωρούν ευδιάκριτο τον ρόλο του Νίκου Μιχαλολιάκου ως αρχηγού, ιδρυτή και ηγέτη της οργάνωσης, ο οποίος δίνει εντολές στα μέλη.

Μάλιστα, για τη δολοφονία του Π. Φύσσα από τον Γ. Ρουπακιά το βούλευμα αναφέρει:

"Μετέβησαν στο σημείο βάσει οργανωμένου εγκληματικού σχεδίου... Όλοι μαζί δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την τέλεση του κακουργήματος της ανθρωποκτονίας και συγκεκριμένα κλίμα σύγχυσης και οχλαγωγίας, έντασης και εκφοβισμού του Παύλου Φύσσα και της παρέας του, με τον προπηλακισμό τους, με ιαχές και ύβρεις, καθώς και τον ξυλοδαρμό τους από τάγμα εφόδου, με αποτέλεσμα ο Φύσσας να εγκλωβιστεί και να καταστεί ευάλωτος".

Υπενθυμίζεται ότι ο εφέτης Νίκος Σαλάτης μειοψήφησε, κρίνοντας ότι δεν στοιχειοθετείται πως σκοπός τον πράξεων των κατηγορουμένων ήταν το οικονομικό όφελος. Ήταν η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η μεγάλη έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης για τις παράνομες δράσεις της Χρυσής Αυγής που έσπασε η ομοφωνία όλων των δικαστικών παραγόντων οι οποίοι χειρίστηκαν έως τώρα την υπόθεση.