Επιτροπή ελέγχου του χρέους προαναγγέλλει η Κωνσταντοπούλου

Τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, “που θα αποτελέσει πολύ βασικό εργαλείο για το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό για τη διεκδίκηση της αποκατάστασης μιας ακραίας αδικίας”, προανήγγειλε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, προσφωνώντας τον ομόλογό της της Κύπρου, Γιάννάκη Ομήρου, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα.

Η πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ακόμα ότι θα επανασυσταθεί και η επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες, καθώς και ότι “το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα συμμετάσχει στη διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας για το πώς η χώρα μας οδηγήθηκε στο μνημόνιο και ποιοι και ποιες πολιτικές και πρακτικές ευθύνονται γι’ αυτήν την τρομακτική καταστροφή”, προναγγέλλοντας τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο.

Η κ. Κωνσταντοπούλου και ο κ. Ομήρου συμφώνησαν ότι “είναι ιδιαίτερης σημασίας αυτές τις τόσο κρίσιμες στιγμές, όπου μηχανισμοί ενεργοποιούνται για να συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο την κοινοβουλευτική λειτουργία και τη Δημοκρατία, τα Κοινοβούλια της Ευρώπης να ορθώσουν το ανάστημά τους, να υψώσουν σημαία και φωνή λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατίας και να αντισταθούν σε σχέδια, τα οποία εκτροχιάζουν την Ευρώπη από τους βασικούς θεμελιώδεις στόχους της που είναι η ευημερία των λαών και των κοινωνιών της”.

Όπως είπε ο κ. Ομήρου, “υπάρχουν και σήμερα απειλές για τη δημοκρατία και οφείλουμε να διαδραματίσουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης το ρόλο ξανά της υπεράσπισης της δημοκρατίας στις νέες συνθήκες”, τονίζοντας ότι “όταν παρουσιάζονται νομοσχέδια ενώπιον των νομοθετικών σωμάτων τα οποία περίπου λέγεται ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τα ψηφίσουμε, διαφορετικά θα υπάρξει κατάρρευσις του κράτους, της οικονομίας, αυτό ονομάζεται παραβίαση της λαϊκής κυριαρχίας. Αυτό ονομάζεται παραβίαση της δημοκρατίας. Δηλαδή αποφασίζουν κάποια εξωθεσμικά κέντρα στο όνομα μνημονίων, στο όνομα δανειακών συμβάσεων, ακόμα και μη θεσμικών ευρωπαϊκών οργάνων, όπως είναι το Eurogroup”.