Κατρούγκαλος: Κανείς δεν χάνει τη δουλειά του, όλοι θα επανέλθουν

“Κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του και όλοι θα επανέλθουν - αυτό είναι το ουσιαστικό”, τόνισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των επιτροπών των δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν ή βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, βάσει των εφαρμοστικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης προκειμένου να διευθετηθούν οι εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, το πρώτο που θα φέρει στη Βουλή προς αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως είπε. Η ρύθμιση του νομοσχεδίου θα αφορά αυτούς που έχουν απολυθεί και αυτούς που ήταν σε διαθεσιμότητα και δεν έχουν τοποθετηθεί.

Ο υπουργός διευκρίνισε ως προς το τελευταίο, λέγοντας ότι “προφανώς έχουν γίνει αδικίες και στη φάση της κινητικότητας. Αναγκάστηκαν κάποιοι, υπό την απειλή της απόλυσης, να διαλέξουν μια θέση που δεν θα τη διάλεγαν υπό ομαλές συνθήκες”.

“Ανεξάρτητα από τον συνολικό προγραμματισμό των αναγκών του Δημοσίου, που θα κάνουμε σε ένα εξάμηνο, θα έχουμε έναν μίνι μηχανισμό κινητικότητας σε αυτή την περίπτωση αποκλειστικά εθελοντικής. Θα ζητήσουμε από τις υπηρεσίες του Δημοσίου με μια εγκύκλιο που έχουμε ετοιμάσει, να μας απευθύνουν αιτήματα για θέσεις που ταιριάζουν στο προφίλ ανθρώπων, όπως εσείς”, είπε και ανέφερε ως παράδειγμα ότι ο υπουργός Πολιτισμού ζήτησε κάποιοι από τους σχολικούς φύλακες να μετακινηθούν ενδεχομένως σε θέσεις φυλάκων μουσείου.

Όσον αφορά αυτούς που θέλουν να επανέλθουν στην ευθύνη του υπουργείου από το οποίο προέρχονται, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: “Από ό,τι γνωρίζω τα περισσότερα συναρμόδια υπουργεία θεωρούν ότι κλάδοι οι οποίοι έχουν καταργηθεί, π.χ. σχολικοί φύλακες και εκπαιδευτικοί, είναι κλάδοι χρήσιμοι και πρόκειται να τους επανασυστήσουν. Αυτή, όμως, η διαδικασία είναι αρμοδιότητα των υπουργείων όπου ανήκουν οι κλάδοι αυτοί. Προσοχή, αυτό είναι ένα λεπτό σημείο. Είπαμε, λοιπόν, εφόσον τα υπουργεία έχουν αποφασίσει την ανασυγκρότηση των αντίστοιχων κλάδων και οργανικών θέσεων, θα επιστρέψετε εκεί”, σημείωσε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των απολυμένων υπαλλήλων.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι “υπάρχει περίπτωση σε κάποια υπουργεία να εκτιμήσουν ότι κάποιες καταργημένες θέσεις δεν χρειάζονται πια και πως αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί”, ενώ υπογράμμισε ότι “αυτήν τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί καινούργιες, πολύ οξυμένες ανάγκες” και συμπλήρωσε ότι “σε αυτή την περίπτωση, όσοι δεν τακτοποιηθούν σε θέσεις και κλάδους που θα ανασυγκροτηθούν θα τεθούν στη διάθεση του αρμόδιου υπουργείου και θα συσταθούν συγκεκριμένες θέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες”.

Παρακαλούμε περιμένετε ...